Linkovi

EU - BiH:  Tihić vjeruje da EU neće okrenuti leđa


Tek završeni evropski samit je, na globalnom planu, utvrdio evropske smjernice kada je riječ o klimatskim promjenama, a na unutrašnjem otvorio prostor za dovršetak procesa stupanja na snagu Lisabonskog sporazuma. Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, na marginama samita je potvrđena evropska namjera da se pomogne stabiliziranu države, kako bi bila kredibilan kandidat za punopravno članstvo.

Potvrdili su to evropski zvaničnici i gostu iz Sarajeva, dopredsjedavajućem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjedniku SDA, Sulejmanu Tihiću. Gospodin Tihić je pred povratak kući, u kraćem razgovoru sa dopisnikom Glasa Amerike sumirao rezultate posjete Briselu.

U najkraćem, bojazan da je BiH ostavljena na cjedilu, sa kakvom je gost iz Sarajeva došao, nestala je zahvaljujunći evropskim uvjeravanjima:

"Moj strah je razbijen… Oni su jasno rekli da će EU, zajedno sa SAD, ostati u butmirskom procesu i da će nam pomoći u rješavanju problema, da će ostati da sa svoje strane daju, osim dobrog i korektnog paketa, i stimulanse u formi ukidanja viza za građane BiH od prvoj januara, odnosno prvog septembra 2010. Godine. Tu je i mogućnost aplikacije za članstvo u EU do naredne godine i ubrzani put u NATO Akcioni program za članstvo, što je takođe veoma važno.. Dakle, dobijamo dobar paket i dobijamo te tri stvari koje mislim da nijedan ozbiljan političar ne bi trebao da odbije."

VOA: Znači li to da će svi smatrati taj paket prihvatljivim?

"Mi sada već možemo da kašemo da je to paket plus. Taj paket, ta rješenja jesu u svim elementima bolja od postojećih. Ne rješavamo sve probleme, ali rješavamo značajan dio problema i za to dobijamo jednu vrstu nagrade vezano za vizni režim I za put u EU i u NATO."

VOA: Evropljani su rekli kako se nadaju da će se do sjednice PIC-a, 18. novembra, otvoriti vrata rješenju?

"Ja se nadam da će do sjedice PIC-a i bosanskoherecgovački političari dobro razmisliti o ovome paketu, šta dobijaju uz taj paket i , što je najvažnije, treba svi da se zapitaju… šta je alternativa? Da li ima alternative tom paketu? Da li je alternativa da nastavimo stagnirati, da idemo na još gore, ili je alternativa ovaj paket koji jeste važno, značajno poboljšanje, zaustavljanje negativnih trendova i procesa. U prvom redu očekujem od domaćih političara da preuzmu odgovornost i da pokažu hrabrost da čine kompromis."

VOA: Konačno, da li ste optimista da će se BiH izvući iz ove do sada najveće političke krize?

"Vidite, poslije svega, ja želim biti optimista. Nakon ovih razgovora, veći sam optimista nego što sam bio."

XS
SM
MD
LG