Linkovi

SAD: Za zdravi San Francisco


Prema podacima osiguravajuće kompanije Kaiser Family Foundation, više od 46 miliona ljudi u Sjedinjenim Državama prošle godine nisu imali zdravstveno osiguranje. I dok se nacija intenzivno bavi reformom zdravstvene zaštite, San Francisco je provodi vlasititi program sa ciljem da zdravstvenu zaštitu učini dostupnom za sve svoje neosigurane stanovnike.

Do nedavno, taj etnički i kulturološki jako izmiješani grad sa blizu 800 hiljada stanovnika, imao je 60 hiljada odraslih bez ikakvog zdravstvenog osiguranja. Tokom protekle dvije godine, tri četvrtine neosiguranih je uključeno u program nazvan "Zdravi San Francisco".

Program uglavnom koristi postojeće klinike i ne-profitne bolnice u pružanju i koordinaciji usluga, ali samo unutar gradskog područja.

Program "Zdravi San Francisco" je 2006. godine predložio gradonačelnik Gavin Newsom, a sada kaže:

"To je javni program. Mi smo ta javna opcija, nebo se zbog našeg programa nije srušilo i nije došao smak svijeta."

Program se ne realizira kroz zdravstvene osiguravajuće komapnije. Pacijent odabere medicinsku ustavovu, jednu od 30 javnih i privatnih u gradu, i odlazi na lječenje uz male ili nikakve troškove.

Da spomenemo samo jedan primjer. Phill Woo, svojevremeno radnik na presi za štampanje u 1.500 kilometara udaljenom Coloradu, napustio je posao kako bi preuzeo brigu o ostarjeloj majci. Napustivči posao izgubio je I osiguranje. Ima visok holesterol i krvni pritisak, pomoć je potražio u Javnom zdravstvenom centar u Kineskoj četvrti. Direktor centra dr. Albert Yu uključio je Phila Wooa u program "Zdravi San Francisco."

O plaćanju troškova za pacijente slične Woou gospodin Newsom, kaže:

"Mi smo se "oslobodili posrednika," odnosno onih koji u pacijentovo ime plaćaju račune. To su u najvećem broju slučajeva osiguravajuće kompanija. Grad je taj koji snosi većinu troškova našeg programa, to je naša javna opcija, javni program."

Svaki pacijent košta program "Zdravi San Francisco" oko 300 dolara mjesečno. Zavisno od njihovih prihoda, mnogi pacijenti ne plaćaju ništa, a oni malo bolje stojeći od 20 do 200 dolara mjesečno, plus učešće kod nekih usluga. To što pacijenti plate ne pokriva sve troškove medicinskih usluga koje im budu pružene.

Poslovne firme u San Franciscu tužile su gradsku vladu zbog zahtjeva da izdvajaju više od jednog dolara od satnice svakog zaposlenog. Taj novac se može koristiti kao nadoknada neosiguranim radnicima kod plaćanja troškova medicinskih pregleda, za kupovinu osiguranja radnicima, ili odlazi u fond za finasiranje programa "Zdravi San Francisco."

Kalifornijski zakon kojim je regulirano pitanje zdravstvene zaštite zahtijeva od gradskih i okružnih vlasti da osiguraju liječenje bolesnima, čak i bez plaćanja. Zvaničnici San Francisca tvrde da njihovim programom "Zdravi San Francisco" uspješno preuzimaju brige o neosiguranim. Potvrđuje to i broj novouključenih u taj program…. Od 600 do 700 novih pacijenata priključuje se svake sedmice.

XS
SM
MD
LG