Linkovi

SAD: Uspješan test rakete Ares


NASA, američka agencija za istraživanje svemira, testirala je novu raketu koja bi trebalo da bude okosnica programa slanja ljudske posade ponovo na Mjesec, a zatim i na Mars. Svemirski modul sa atronautima, kako je planirano, na raketi-nosaču trebalo bi da sa Zemlje bude lansiran do 2015. godine. Troškovi cjelokupnog programa su izuzetno veliki, a veliko je I pitanje da li će sve što je planirano biti stvareno.

Jučerašnji probni let stotinu metara duge rakete Ares trajao je samo dva minuta i završio padom u Atlanski okean. Podaci sa ugrađenih senora makar i sa tako kratkog leta pomoći će inžinjerima NASA-e u daljem razvoju tog tipa rakete-nosača.

Direktor test-leta Bob Ess bio je vrlo zadovoljan:

"Apsolutno spektakularno. Tim koji je radio na ovom projektu je izuzetno zadovoljan. Sve u svemu, iznad očekivanja."

Projekat Ares je dio ukupnog projekata nazvanog Constellation. Rakete novog tipa, sa najsuvremenijim tehničko-tehnološkim rješenjima, imaće istu ulogu kao i rakete tipa Saturn. Nošen jednim od Saturna prije 40 godina, lunarni modul Appolo sa ljudskom posadom sletio je na mjesec.

Predsjendik Sjedinjenih Država Barack Obama zatražio je preispitivanje ciljeva koje je NASA definirala, a budžet agencije je ograničen.

Bivši svemirski inžinjer Norman Augustine,čelnik tima stručnjaka koji su obavili analizu, kaže:

"Program letova sa ljudskom posadom koje Sjedinjene Države žele ostvariti je neodrživ. Kažemo to zbog raskoraka između krajnjeg cilja programa i novca za podršku tom programu."

George Bush, prethodni predsjednik, predočio je američkoj javnosti 2004. godine 60 milijardi dolara težak program Constellation. Bilo je to prije izbijanja ekonomske recesije i novog, rekorno visokog američkog deficita.

NASA je planirala finasirati program Constellation preusmjeravanjem novca sa programa svemirskih letova vezanih za Međunarodnu svemirsku stanicu koji bi trebalo da bude okončan krajem iduće godine.

Gospodin Augustine ističe da na svemirkoj stanici, kako je sada opremljena, mogu biti obavljana vrlo značajna istraživanja i dodaje:

"Mnogo je argumenata da se naš anagžman na stanici produži za još najmanje pet godina. I ako to uradimo, vrlo je bitno osigurati dodatna sredstva za maksimalno korištenje svih kapaciteta svemirske stanice."

U narednih nekoliko tjedana predsjednik Barack Obama će odlučiti da li da NASA-i da zeleno svjetlo za programe leta na Mjesec i Mars, ili će reći da NASA ostane bliže Zemlji.

XS
SM
MD
LG