Linkovi

Cavalia, carstvo konja


Cavalia, predstava koja je očarala milione ljudi širom svijeta trenutno se prikazuje u Sjedinjenim Državama. U predstavi Cavalia glavne zvijezde su konji,a tek onda jahači i akrobate koji zajedno kreiraju vizuelno spektakularnu predstavu.


Nevjerovatna brzina nije problem za ljude i jedinstvene izvođače u Cavaliji. Predstava se izvodi u najvećem šatoru u Sjevernoj Americi, prostoru dovoljno velikom da dozvoli konjima da galopiraju i akrobatama da lete kroz vazduh. Sve izgleda kao san.


Normand LaTourelle, Kanađanin, koji je sastavio svjetski poznati akrobatski tim, je umjetnički direktor predstave.On objašnjava:

Bio sam inspirisan istorijom konja, što je skoro istorija svijeta. Gdje god vidite otiske konjskih kopita, vidite i otiske čovjeka. Živimo sa ovim životinjama jako dugo. Želio sam da im odam počast za ono što su uradili za nas.


Šator može da ugosti 2000 posjetilaca i predstava privlači ogroman broj ljudi. Do sada je Cavalia u Americi prodala 2.5 miliona karata. Zato što radimo sa konjima, kaže LaTourelle, publika osjeća veću bliskost sa izvođačima.


Jahačke i akrobatske predstave prikazuju snagu i ljepotu zajedničkog rada.
Trupa Cavalia, čija se predstava prikazivala nedavno ovdje u Washington-u, formirana je prije nekoliko godina. Dolazi iz Quebec-a u Kanadi, sa destinama akrobata, jahača i muzičara iz mnogih zemalja.


Svi konji su pastusi ili uskopljeni, uglavnom španske i arapske rase odgajane za poslušnost i snagu. Potrebno je do šest mjeseci do 10 godina da se istrenira pojedinačna životinja. Jahači se suočavaju sa izazovima. Izvođač Jessy Lucavo objašnjava:

Skoro svi naši umjetnici su konji, i naravno, oni razmišljaju na svoj način. Pokušavamo da ovdje držimo sve pod kontrolom, ali desi se da nas konji nadvladaju i onda je naš posao da učinimo da sve izgleda što ljepše i da sarađujemo sa životinjama. Moramo da radimo sa onim što su konji voljni da nam pruže.


Pojedini dijelovi predstave izgledaju kao magična slika. Postoji čak i balet konja. Oni pokazuju svoju dražesnost, graciju i snagu kroz fluidni prirodni pokret krećući potpuno slobodno, uz pomoć samo nekoliko diskretnih znakova od svojih ljudskih rukovatelja. Jahač Landon Spencer kaže da nijedna predstava nije ista.


Konji nisu mašine. Oni su živa bića i svaki dan reagiraju drugačije. Imaju svoja raspoloženja, kao i mi, i stalni je izazov da se svaki puta povežemo sa njima.

Predstava Cavalia se trenutno prikazuje u Atlanti.

XS
SM
MD
LG