Linkovi

Afganistan: Trgovina opijumima je biznis u procvatu


Afganistan je jedna do najsiromašnijih zemalja u svijetu, ali je dom industriji vrijednoj više milijardi dolara. U Afganistanu izvoz opijuma je biznis u procvatu. Ujedinjeni narodi tvrde da ovaj biznis već uzrokuje probleme širom svijeta.

U intervjuu sa afganistanskim servisom Glasa Amerike, direktor ureda za drogu i kriminal pri Ujedinjenim narodima, Antonio Maria Costa je izjavio da kombinacija nesposobnosti, korupcije i nedostatak provođenja zakona omogućava jenostavan prijevoz afganistanskog opijuma preko planina Centralne Azije do nekih od najbogatijih zemalja Europe, Azije i Srednjeg Istoka. Samo 20 posto pošiljki afganistanskih opijata budu presretnute od strane vlasti.

Afganistanska granica sa Pakistanom je široko otvorena, što čini regiju rajom za krijumčare ne samo droga, nego i novca i oružja.

Trgovina opijumom doprinosi globalnom biznisu heroina vrijednom 65 milijardi dolara, što dalje pomaže organizirani kriminal i ekstremističke grupe u Centralnoj Aziji.

"Od ovih poslova dobit imaju neki koji nose turbane, pobunjenici, neki s boljim poslovima, vladini dužnosnici" - rekao je Costa.

Rad s opijumima je biznis u usponu, iako je proizvodnja u Afganistanu smanjena za više od jedne trećine u posljednje dvije godine. Gospodin Costa tvrdi da je smanjenje proizvodnje rezultat prevelikih zaliha opijuma na svjetskom tržištu između 2005. i 2007. godine.

Također je rekao i da su vladini pokušaji da zaustave produkciju paljenjem polja maka bila neuspješna, jer farmerima ovaj posao donosi toliko profita, da im je vrijedno rizika. Uništavanje košta dosta novaca prema njegovim riječima, što je još jedan razlog zašto operacija nije bila uspješna.

Većina polja maka se koriste za proizvodnju heroina, kojeg koristi više od 16 milijuna ovisnika širom svijeta. Ujedinjeni narodi procijenjuju da 100,000 ljudi godišnje umire od konzumiranja afganistanskog opijuma.

Antonio Costa poziva međunarodnu zajednicu u pomoć u borbi protiv trgovine afganistanske droge. Traži ih za pomoć u otkrivanju ponude i potražnje, te traži da se afganistanskim farmerima pruži više potpore.

Ujedinjeni narodi savjetuju da se pojača provedba zakona protiv droga, te da se više radi na prevenciji droga i na liječenjima, kako bi se smanjili zahtjevi za opijatima.

XS
SM
MD
LG