Linkovi

Afganistanci optimističniji


Anketa sprovedena medju gradjanima širom Afganistana pokazuje da sve više ljudi misli da se njihova zemlja kreće u dobrom pravcu, ali takodje ukazuje da pomanjkanje sigurnosti i korupcija još uvijek izazivaju veliku zabrinutost.

Više od 6400 odraslih Afganistanaca u 34 tamošnje pokrajine odgovorilo je na anketu. U oblastima gdje su borbe Talibana i Amerikancima predvodjenih NATO snaga najžešće, oni ukazuju da su nasilje i terorizam najveći problemi u zemlji. U mirnijim pokrajinama, oni vide pozitivne trendove. Sunil Pillai radi za Azijsku fondaciju, američku neprofitnu organizaciju koja je sprovela anketu.

- Oni koji vjeruju da se zemlja kreće u dobrom pravcu, to pripisuju dobroj sigurnosti i nastojanjima na obnovi. Oni koji pak smatraju da zemlja ide u pogrešnom smjeru, kažu da su korupcija i nesigurnost primarni razlozi za to, objašnjava gospodin Pillai.

Procjene rada nacionalne vlade neznatno su bolje od onih u sličnoj anketi obavljenoj prije godinu dana. Anketa iz 2009. održana je prije augustovskih predsjedničkih izbora, obilježenih široko rasprostranjenim izvještajima o velikoj prevari. Anketa ukazuje da Afganistanci pozitivnije ocjenjuju svoju ekonomsku situaciju no u prethodnim godinama i većina gradjana urbanih i ruralnih područja kažu da danas žive prosperitetniji život nego pod Talibanom. Oko dvije trećine ispitanika navodi da je dostava struje u njihovim regijama loša, dok trećina kaže da nema pristup nikakvim izvorima električne energije. Evo sta kaže Sunil Pillai iz Azijske fondacije:

- Kad ih pitamo koji je najveći problem u lokalnim oblastima, bezbjednost je tek na drugom mjestu dok su pitanja poput struje, puteva, vode i nezaposlenosti na vrhu.

Anketa takodje ukazuje da je podrška demokratiji kao najboljoj formi vlasti pala sa 84 procenta u 2006. godini na 78 procenata u ovogodišnjoj anketi. Medjutim, znatno veći broj gradjana u ovogodišnjoj anketi, u odnosu na prethodne, kaže da su sloboda i mir najveća lična dobit koju očekuju od demokratije. Kad se govori o lokalnim službama i uslugama, mnogi anketirani su pokazali najviši nivo zadovoljstva dostupnošću obrazovanja za djecu, posebno djevojčice.

Anketa takodje ukazuje na široko rasprostranjeno zadovoljstvo projektima rekonstrukcije i izgradnjom bolnica, i kako kaže Sunil Pillai iz Azijske fondacije, visokim nivoom povjerenja u lokalnu policiju.

- Gradjani vjeruju pripadnicima policije. Smatraju ih poštenim službenicima koji pomažu u poboljšanju sigurnosti u zemlji, kaže on.

U medjuvremenu, predsjednik Obama razmatra novu strategiju za taj osmogodišnji rat, uključujući zahtjev vojnih vrhova za slanje hiljada dodatnih vojnika.

Fokus Obamine administracije prema Afganistanu, Azijska fondacija vidi kao pozitivan korak. Zoran Milović je predstavnik te organizacije u Kabulu:

- Prošle godine sam razgovarao sa velikim brojem Afganistanaca i shvatio da je za većinu jedna stvar ključna. A to je stav američke vlade, jer ova administracija konačno obraća pažnju na njih, kaže gospodin Milović.

Većina anketiranih očekuje da će se sigurnosna situacija u njihovim lokalnim oblastima poboljšati tokom naredne godine, mada su u regijama gdje se vode velike borbe, ispitanici s tim u vezi manje optimistični.

XS
SM
MD
LG