Linkovi

Biljana Plavšić na slobodiNakon odsluzenja 2 trećine dosudjene joj kazne za ratne zločine U BIH, koju je služila u gotovo luksuznom zatvoru u Švedskoj, nekadašnja predsjednica Republike Srpske Biljana Plavsić, puštena je na slobodu.

Sa stanovišta ljudskih prava, sve je u redu, komentariše glasnogovornica Human Rights Watcha, Param-Preet Singh:

Ona je oslobodjena nakon odsluženja 11-godišnje kazne. Odležala je svoje vrijeme obaveznog zatvora i kao rezultat imamo da je stekla pravo na oslobadjanje. I ja nemam mnogo toga da dodam tome, osim da je odležala kaznu i sad je slobodna, kaže ona.

Sa stanovišta žrtava zločina za koji je osudjena, medjutim, stvari izgledaju sasvim drugačije:

Imamo primjer Miloševića i Šešelja, obojica optuženici za ratni zločin, koji su pravili smijuriju od suda. Sad imamo Radovana Karadžića koji pokušava da radi to isto. Imamo Mladića koji je na slobodi i imamo Plavšićku, koja je priznala sve svoje zločine i odležala dvije trećine svoje kazne i ona se sad vraća u Beograd kao heroj. Dakle, zaključak je da je zločin nagradjen, kaže Dževad Bektašević, zastupnik žrtava iz Vlasenice

Evo i kratkog komentara glavnog tužioca Haskog Tribunala, Sergea Brammertza:

Tribunal ima sporazume sa brojnim zemljama gdje se služe dosudjene kazne. I te kazne se služe prema propisima u odredjenoj zemlji. Prema nacionalnim zakonima Švedske, osudjenici mogu biti oslobodjeni nakon odslužene 2 trećine kazne i u diskusiji sa predsjednicima Tribunala, donesena je finalna odluka o tome. Ured tužitelja nije bio uključen u tu proceduru. Nasa riječ oko toga ne važi...

Po Biljanu Plavsić u Švedsku je došao avion vlade Republike Srpske,a premijer tog entiteta Milorad Dodik ju je, nakon leta, službenim vozilom poveo i do nove adrese u Beogradu.

Okupljenim novinarima Biljana Plavsić je rekla da je znala da će je oni čekati:

Još u zatvoru sam mislila samo na vas. Znala sam da ćete me čekati. I mislila sam kako da riješim to s vama. Obećavam da ću riješiti, ali samo danas ne mogu, rekla je Biljana Plavsic, bivša osudjenica za ratne zločine.

A dobro raspolozeni premijer RS je zakljucio:

Nakon dugo vremena, Biljana je konačno slobodna. I to je jedino važno, i ništa drugo, rekao je Milorad Dodik.


XS
SM
MD
LG