Linkovi

Senator Kerry: Ne žuriti sa slanjem dodatnih snaga u Afganistan


Američki senator John Kerry, predsjedatelj senatskog odbora za vanjske odnose, jedan je od onih demokrata, stranačkih kolega predsjedanika SAD Baracka Obame, koji smatraju da prijedlog da se u Afganistan pošalje i do 40 hiljada dodatnih vojnika ide predaleko i da dolazi prebrzo.

Govoreći pred senatskim odborom za vanjske odnose, senator Kerry je pohvalio trenutno razmatranje državne strategije za Afganistan koje provodi predsjednik Obama. On je rekao da su Sjedinjene Države morale poduzeti vojnu akciju, nakon terorističkih napada 11. septembra 2001.

„Mi sa sigurnošću svi znamo zašto smo izvršili invaziju na Afganistan. To nije bila greška. Sada moramo izabrati mudar put naprijed, kako se niko nikada ne bi upitao da li smo napravili grešku što smo tamo ostali."

Sjedinjene Države u Afganistanu trenutno imaju gotovo 68 hiljada vojnika, uz oko 40 hiljada vojnika iz NATO-a i ostalih savezničkih zemalja. Najviši NATO i američki zapovjednik u Afganistanu, general Stanley McChrystal, je upozorio da bi Sjedinjene Države mogle izgubiti rat, ukoliko se ne pošalju dodatne snage. On traži i do 40 hiljada vojnika, što je broj koji je, kako kaže senator Kerry, previsok.

„Uvjeren sam iz svojih razgovora sa generalnom McChrystalom da on shvata neophodnost vođenja borbe protiv pobunjenika na ograničenom prostoru. Ali smatram da njegov trenutni plan ide predaleko i prebrzo."

Gospodin Kerry je nedavno posjetio Afganistan i Pakistan i zaslužan je za ključnu ulogu kada je afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija trebalo uvjeriti da uđe u drugi krug izbora. Sada, po povratku u Washington, kaže da nije vrijeme za veliko povećanje dodatnog broja vojnika.

„Još uvijek nemamo ključne garancije o vladi i razvojnim kapacitetima, što su i ključne osnove borbe protiv pobunjenika."

On preporučuje ubrzanje tobuke i nadgledanja afganistanske nacionalne vojske i policije kako bi te snage mogli braniti vlastitu zemlju. Također ističe da korupcija mora biti smanjena kako bi pošteni lokalni lideri mogli mogli biti put i osnova obnavljanja povjerenja Afganistanaca prema afganistanskoj vlasti i vladi.

Senator Kerry dodaje da bi temelj američke strategije trebalo biti nastojanje da se odgovornost za uspjeh prebaci na Afganistance.

„Ja uspjeh definiram trenutkom kada vlada i vojska budu dovoljno snažne i sposobne da snose odgovornost , kao i trenutak kada postignemo nivo stabilnosti dovoljan da bi se osiguralo da možemo imati Afganistan kojeg ne kontroliraju al-Qaida ili Talibani."

On upozorava da bi brzo povlačenje iz Afganistana moglo dovesti do građanskog rata i da protuteroristički napori manjeg obima nisu održiva alternativa široj vojnoj operaciji koja je trenutno u toku.

XS
SM
MD
LG