Linkovi

State Department o stanju vjerskih sloboda u svijetu


Američki State department je objavio izvještaj o stanju vjerskih sloboda u svijetu svrstavajući Burmu, Kinu i Kubu medju najveće kršitelje religijskih sloboda. U izvještaju se spominje i diskriminacija protiv vjerskih manjina širom Bosne i Hercegovine, posebno protiv ne-Srba u Republici Srpskoj, ne-Hrvata u zapadnoj Hercegovini, i ne-Bošnjaka u centralnoj Bosni. Sarejevo se dijelom sačuvalo kao multietnički centar, medjutim, navodi se u Izvještaju, žalbe na diskriminaciju, izolaciju i marginalizaciju ne-Bošnjaka i dalje postoje.

Ipak, kaže se u Izvještaju State Departmenta, broj incidenata usmjerenih protiv religijskih simbola, klerika, i vlasništva u na područjima sve tri etničke većine u BiH je smanjen, posebno u poredjenju sa prijašnjim izvještajima.

U Izvještaju se, takodjer kritikuju napori na medjunarodnoj sceni na ograničavanju slobode govora kako bi se spriječilo klevetanje religije. Organizacija islamske konferencije, nastoji takve antiklevetničke mjere progurati kroz tijela UN-a. Iz State Departmenta za Glas Amerike izvještava David Gollust.

U izvještaju State Departmenta se kaže da Sjedinjene Države osudjuju akcije kojima se iskazuje nepoštivanje za religijske tradicije, uključujući Islam.

Ali se, takodjer, kaže da sveobuhvatne anti-klevetničke mjere koje traže iz Islamske konferencije mogu uticati na suzbijanje bezazlenih rasprava o religiji i trebalo bi ih ukloniti kako bi slobode dosegle dalje, te u korist odbrane kako religijskih sloboda tako i slobode govora.

Ovakav komentar Sjedinjenih Država je usljedio u vrijeme kada zemlje Islamske konferencije predvode napore da mjere protiv svake kritike vjere budu odobrene u Generalnoj skupštini UN-a i UN-ovoj Komisiji za ljudska prava.

Državni sekretar Hillary Clinton kaže da će Sjedinjene Države uvijek biti protiv diskriminacije i proganjanja na religijskoj osnovi, ali da se ne slažu sa onima koji se protiv toga nastoje boriti suzbijanjem slobode govora: "Najbolji lijek protiv netolerancije nije uvodjenje zakona protiv rasprava o vjeri, ili zabranjivanje i kažnjavanje uvrijedljivog govora, nego kombinacija čvrste pravne zaštite protiv diskriminacije i zločina iz mržnje, aktivno nastojanje vlade da dopre do manjinskih religijskih grupa, i energična odbrana kako slobode religije tako i slobode izražavanja."

Izvještaj kojeg zahtijeva američki Kongres pokriva 189 zemalja i teritorija.

Za Iran se navodi da stvara prijeteću atmosferu za gotovo sve koji nisu šiiti. Kaže se da predsjednik Mahmoud Ahmadinejad nastavlja opaku anti-semitsku kampanju, dovodeći u pitanje postojanje i obim nacistickog holocausta.

U izvještaju se navodi da nema promjena u izuzetno niskom nivou religijskih sloboda u Sjevernoj Koreji.

I kaže se da Kina, koju predsjednik Obama namjerava posjetiti sljedećeg mjeseca, povezuje religijsko ispoljavanje sa pitanjem autonomije i neovisnosti.

Michael Posner je pomoćnik državnog sekretara za pitanja demokracije, ljudskih prava i rada: "Budistički svećenici i monasi koji pokreću pitanje ljudskih prava se napadaju. Isto se dešava u autonomnom regionu Uighura sa muslimanskim klericima i drugim. Nakon nasilja od prije nekoliko mjeseci, vlada je tamo vrlo oštra prema vjerskim liderima i drugim muslimanima."

Posner kaže da je zabrinjavajuće stanje i u Saudijskoj Arabiji, mada Sjedinjene Države podržavaju inicijativu saudijskog kralja Abdullaha za medjuvjerski dijalog: "Ljudima nije dozvoljeno da otvoreno upražnjavaju svoju religiju, ukoliko nisu muslimani. Još uvijek postoji vjerska policija koja uznemirava ljude, čak i na privatnim skupovima."

U izvještaju se hvale Jordan i Filipini i nekoliko drugih zemalja sa pozitivnim medjuvjerskim koracima.

Ali se kritikuje Burma zbog sistematskog ograničavanja napora budističkih svećenika u oblasti ljudskih prava. Takodjer se izražava zabrinutost zbog nedavnog anti-jevrejskog incidenta u Venecueli.

Posner kaže da State Department očekuje da će do kraja godine izdati novu listu zemalja u kojima se najviše krše religijske slobode, te da bi one zbog toga mogle biti izložene američkim sankcijama.

XS
SM
MD
LG