Linkovi

Afganistan: Satelitski snimci otkrivaju masovne grobnice


2001. godine Sjedinjene Države su lansirale tzv. "Operaciju održiva sloboda", kojoj je bio cilj protjerivanje Talibana. Pripadnici Afganistanskog sjevernog saveza su se pridružile američkim vojnicima u borbi.

Iz grupa "Lječnici za Ljudska prava" kažu da su otkrili masovnu grobnicu sa dvije tisuće talibanskih tijela.

Vjeruju da su ubijeni od strane pripadnika Sjevernog saveza.

Kada su nastavili istragu, kaže Suzannah Sirkin, novi satelitski snimci su potvrdili njihove najgore strahove.

"Kada su stigle satelitske slike i kada smo vidjeli vozilo na tom mjestu i to baš na taj dan, vidjelo se nešto što je izgledalo kao veoma veliki bager. Nismo bili jako iznenađeni. Slika je dokazala ono u što smo sumnjali, i sada imamo dokaz da je neko naručio taj bager da se sklone, vjerojatno, tijela."

U Darfuru su vojnici počinili genocid uništavanjem sela. Ima nekih zabačenih mjesta, koja su teško dokučiva zbog restrikcija koje je postavila sudanska vlada. Ali zahvaljujući projektu zvanom Oči na Darfuru, svijet sada može nadzirati desetine sela koja su pod rizikom.

Znanstvenica Susan Wolfinbarger objašnjava kako satelitske slike otkrivaju područja koja su bila napadnuta.

"Ostaju veliki ožiljci od paljevina. Ostane prsten od pepela tamo gdje je izgorjela ograda. i pepeo je svjetliji, što tačno odgovara područjima gdje su nekada bile zgrade, a gdje ograde."

Ova satelitska tehnologija je znatno izmjenila način na koji grupe za ljudska prava otkrivaju zlostavljanja. Međutim tu su i izazovi. Može biti skupo. Zabačena sela se često ne pojavljuju na mapama ili vlada ne dozvoljava kartografiju određene regije.

Centar za amerčki napredak tvrdi da bi Amerika trebala obnoviti kartografsku bazu podataka koja je dostupna javnosti.Također traže da američka vlada obavijesti grupe za ljudska prava kada kupuje satelitske slike, kako bi ih oni mogli dobiti po nižoj cijeni.

Nove slike koštaju dvije tisuće dolara, a duplikati nekoliko stotina.

Međutim grupe se slažu da pravi posao slijedi tek nakon što dobiju slike.

"Slike su samo jedno pomagalo. I jedino su, ljudska bića, vlade i građani svijeta ti koji treba da odluče kako zaustaviti ta zlodjela i kazniti zločince" – kaže Suzannah Sirkin.

XS
SM
MD
LG