Linkovi

Afganistan: Srušena 3 helikoptera, 14 poginulih


U saopštenju štaba NATO snaga u Afganistanu navodi se da su se tri helikoptera koalicionih snaga srušila u dva odvojena incidenta i da je tom prilikom poginulo 11 američkih vojnika i tri civila, takođe Amerikanca. Jedan od helikoptera srušio se na zapadu Afganistana tokom akcije američkih i afganistanskih snaga na jedno skrovište militanata. U toj akciji ubijeno je, kako se navodi, 12 neprijateljskih boraca. Prilikom pada helikoptera poginulo je sedam američkih vojnika i tri civila, a u kompletnoj akciji povrijeđeno je 14 afganistanskih vojnika, 11 američkih vojnika i jedan američki civil. Uzrok pada helikoptera nije utvrđen, a kako se u saopštenju ističe zvaničnici NATO-a ne vjeruju da su pobunjenici oborili helikopter.

U drugom incidentu koji se dogodio na jugu Afganistana dva helikoptera su se sudarila i tom prilikom poginula su četvorica američkih vojnika, a dvojica povrijeđena. Istraga o uzrocima sudara se nastavlja, a kako je saopšteno neprijateljska vatra sa zemlje nije uzrok sudara i obaranja tih helikoptera.

Sa današnjim žrtvama, ova godina je najsmotonosnija za strane snage u Afganistanu od Amerikancima predvođene invazije protiv al-Qaidinih terorista i zbacivanja talebanskog režima sa vlasti 2001. godine.

XS
SM
MD
LG