Linkovi

EU - BiH: Ministri vanjskih poslova o BiH naredne sedmiceNakon dosadašnja dva kruga sureta sa bosanskohercegovačkim političkim liderima, koje izbjegavaju nazvati "promašenim," evropski zvaničnici ukazuju da je pregovarački proces započeo. U svakom slučaju, na sastancima u Butmiru i evropska i američka strana naglasile su da se unutrašnje prilike moraju urediti i da se država što prije mora pripremiti za zahtjevan proces evropskih integracija.U tom će se svijetlu odvijati i diskusija o BiH, koju početkom naredne sedmice planiraju i ministri vanjskih poslova EU. Na redovnom skupu u Luksemburgu, oni će saslušati izvještaje i utiske kakve nakon butmirskih sastanaka imaju šef švedske diplomatije i predsjedavajući Vijećem ministara EU Carl Bildt i komesar za proširenje Olli Rehn. Ovaj posljednji vjeruje da će vrijeme do novih susreta bosanskohercegovački političari pametno iskoristiti:

"Nadam se da će lideri pokazati osjećaj za odgovornost, prevazići sadašnju političku blokadu i krenuti naprijed."

Pažljivo će se analizirati sve što bi se moglo protumačiti kao progres načinjen posljednjih dana, tačnije , nakon evropsko-američkih gostovanja u Sarajevu, kaže jedan od izvora u Vijeća EU. Taj zvaničnik je uvjeren da će ministri vanjskih poslova jasno naglasiti potrebu što skorijeg sporazuma o novom ustvanom okviru, s obzitrom da pred zemljom stoje evropske i NATO integracije. To su procesi koji će od BiH tražiti efikasnost i funcionalnost države kakva ona trenutno nije.

Konačno, evropski ministri će pozvati političare u BiH da konačno preuzmu odgovornost tako što će se usmjeriti na traženje kompromisa, neophodnog kako bi se osigurala evropska i NATO budućnost zemlje. Želja im je da se ključni pomaci dogode prije narednog skupa Vijeća za implementaciju mira u BiH 18. novebra, kako bi se otvorio prostor za odluke Vijeća koje bi mogle značiti konačno zatvaranje Ureda visokog predstavnika. Još uvijek aktivna misija OHR je za Brisel nespojiva sa ozbiljnom aplikacijom za članstvo u Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG