Linkovi

SAD: Manje pušenja na javnim mjestima, manje srčanih udara


Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije pušenje ubija po jednu osobu svakih 6 sekundi. Brojnim studijama je dokazano da su i nepušači, u društvu ili u blizini pušača, izloženi povećanom riziku od srčanog udara. Nova istraživanja u SAD pokazuju da zabrane pušenja na javnim mjestima, čije je nametanje motivirano smanjenjem rizika po nepušače, donose koristi svima.

Virdžinija je, za sada, posljednja američka savezna država u kojoj je zabranjeno pušenje u restoranima i barovima. I kako se zabrane pušenja na javnim mjestima šire Sjedinjenim Državama, od srčanog udara umire manje osoba.

Istraživanje koje je proveo Centar za kontrolu oboljenja u Pueblu u Koloradu pokazuje da je srčanih udara bilo za 40 posto manje nakon uvođenja zabrane pušenja u radnim prostorima i na javnim mjestima. Slična, novija istraživanja u drugim sredinama pokazuju sličan trend.

Doktor Neil Benowitz, sa univerziteta California, kaže:

"Ustanovili smo da je kod nepušača koji udiše dim pušača za svega nekoliko minuta vidljivo da se krvna zrnca i krv počinju zgušnjavati što otežava protok krvi kompletnim krvotokom."

A otežano funkcioniranje krvnih sudova, naravno, dovodi i do srčanih udara. Istraživači su analizirali podatke 11 različitih istraživanja i zaključili da je u sredinama u kojima je zabranjeno pušenje na javim mjestima broj srčanih napada opao od 6 do 50 procenata.

Doktorica Lynn Goldman sa univerziteta Johns Hopkins kaže:

"Treba znati i cijeniti, kada govorimo o rezultatima uvedenih zabrana, da sve nametnute zabrane pušenja nisu iste. Neke su sveobuhvatne, provode se konzistentno, druge su manje stroge, ali unatoč tim razlikama ustanovili smo da dolazi do smanjenja akutne miokardije i srčanih udara nakon što su zabrane uvedene."

Studiju o korisnim efektima zabrane objavio je Institut za medicinu, savjetodavna ustanova za američku vladu. Što se tiče doprinosa zdravlju stanovnika već spomenutog Puebla, za godinu dana prije uvođenja zabrane pušenja 400 osoba je imalo srčani udar. Za godinu i po nakon uvođenja zabrane znatno manje, odnosno 240 osoba je doživjelo srčani udar.

XS
SM
MD
LG