Linkovi

EU - BiH: Ne postoji "plan b"


Bosna i Hercegovina je država kojoj bez odlaganja i bez sumnje treba pomoći. U to ne sumnja ni komesar Evropske unije za proširenje Olli Rehn. Govoreći danas na jednoj od tribina posvećenih proširenju EU, on je rekao da činjenica kakko se radi o potencijalnom evropskom kandidatu, daje pravo i nameće obavezu Briselu da djeluje. Po gospodinu Rehnu, to nije mješanje u unutrašnje bosanskohercegovačke političke prilike, već pomoć uskoro zemlji-kandidatu, a potom, i budućnoj članici. Sve sa ciljem, kada se na stolu u Briselu nadje aplikacija BiH za članstvo, da iza nje stoji respektabilan kandidat čije želje se moraju ozbiljno uzeti u obzir, istakao je komesar za proširenje:

"Želimo da BiH bude kredibilna zemlja koja aplicira za evropsko i NATO članstvo, a da bi se to i dogodilo, ona mora stati na svoje noge, sama sebe upravljajući, kao funkcionalna i suverena država. Vjerujem da će stranački i politički lideri u BiH vrlo ozbiljno prionuti na posao kako bi se prevazišla sadašnja blokada i kako bi država bila u mogućnsosti da predoči uvjerljivu aplikaciju za evropsko članstvo, kao i da otvori mogućnost za ubrzanje procesa oslobadjanja od viza, što je važno svim stanovnicima BiH."

Na pitanje, nakon održane tribune, da postoji li nešto kao "plan b" Evropske unije, gospodin Rhen je rekao da rezervne varijatne nema i dodao:

"Radimo na bazi uslovljavanja, a nadam se da će tamošnji lideri pokazati osjećaj za odgovornost i prevazići političku blokadu i krenuti naprijed".

Već u ponedjeljak, na redovnom okupljanju Vijeća ministara EU gospodin Rehn i švedski ministrar vanjskih poslova i predshedavajući Vijećem Carl Bildt obavjestiće ministre o dosadašnjem toku njihovog angažvovanja na stabiliziranju političkih prilika u BiH, nakon čega treba očekivati i ministarske poruke bosanskohercegovačkoj strani.

XS
SM
MD
LG