Linkovi

BiH u NATO - ali samo reformirana


U američkom senatu danas je održana rasprava pod nazivom NATO: Strateški koncept za transatlantsku sigurnost, kojem je predjedavao senator iz savezne države Massachussets John Kerry, i senator iz savezne države Indijane Dick Lugar, i na kojem je, između ostalih, svjedočila bivša američka državna tajnica Madleine Albright.

Rasprava se fokusirala na budućnost NATO saveza i njegovog mogućeg proširenja, na Afganistan, Rusiju, i Balkan. Senator John Kerry je u svojoj uvodnoj riječi rekao da je, u trenucima dok novi izazovi izrastaju, a stari se ponovno javljaju, postalo jasno da će biti neophodno poduzimati korake naprijed sve dok se NATO i dalje bude prilagođavao prilikama. Mi ne biramo prijetnje našoj sigurnosti, one biraju nas, rekao je senator Kerry. On je naglasio da NATO ima dokaze o postojanju pozitivnih snaga promjena u istočnoj i centralnoj Evropi, gdje su uprvo aspiracije ka članstvu u NATO-u pomogle dovođenju demokratskih reformi i stabilnosti.


Bivša američka državna tajnica Madleine Albright, koja je govorila na ovom svjedočenju, se složila da je NATO i dalje relevantan za sigurnost u svijetu.

Tokom saslušanja je spomenuta i BiH. Senator iz savezne države Maryland, Benjamin Cardin, je postavio pitanje Bosne, podsjetivši da se prije 14 godina tamo dešavao genocid, a da je danas budućnost te zemlje neizvjesna, osobito u svjetlu nepostojanja u potpunosti funkcionalne vlade. Gospođa Albright je rekla da je nada za ulazak u NATO veoma dobar podsticaj, odnosno katalizator. Ona je međutim više puta naglasila da članstvo u NATO savezu nije poklon, već odgovornost. Dio procesa primanja u članstvo NATO-a je i uvjet da u zemlji ne smiju postojati unutrašni sukobi, rekla je Madleine Albright. Ona je naglasila da je razlog zašto je NATO proveo toliko vremena na Balkanu, osobito u BiH i na Kosovu, činjenica da je stabilnost tog regiona važna ne samo za Evropu, već i za Sjedinjene države.

Senator iz savezne države Indiane, Richard Lugar, koji je također predsjedavao ovom raspravom , je naveo da američka administracija mora pojačti promociju američke političke i ekonomske suradnje sa istočnom Evropom, i intenzivirati vojne kontakte sa izabranim zemljama. Mi moramo i dalje držati otvorenom mogućnost članstva za zemlje koje se kvalificiraju, među njima cijeli region Balkana, te Ukrajina i Gruzija, navodi senator Dick Lugar.

Nakon spomenute senatske rasprave Glas Amerike je zamolio dvojicu od sudionika, dr. Charlsa Kupchana, i bivšeg ameriškog ambasadora u NATO, Kurt Volkera, da se osvrnu na prijedloge ubrzanog članstva u NATO za BiH i Crnu Goru. Evo što su oni kazali:


Mislim da je ideja da se Bosni i Hercegovini omogući ubrzani pristup NATO savezu jako dobra, ali samo ako je članstvo 100 postotono uvjetovano političkim reformama. Trenutno je politički sistem u BiH nefukcionalan, i ako se ne ostvari ustavna reforma koja vladi daje više moći , i oslobadja politiku tereta etniciteta, Bosna i Hercegovina se neće moći maknuti iz prošlosti. I zato kažem, da, treba mapa puta ka ulasku u NATO, ali da im bude jasno da je to ostvarivo samo nakon reformiranja političkog sistema, kaže gospodin Kupchan.

Sličnoga je mišljenja i Kurt Volker, bivši stalni predstavnik Washingtona u NATO savezu i profesor na univerzitetu Johns Hopkins:


Nitko ne zaslužuje ubrzani ulazak u NATO savez. Svako mora odraditi svoj dio posla. Znači, moraju se provesti demokratske reforme, ekonomske reforme, reforme sigurnosti zemlje, BiH mora biti jedinstvena zemlja koja samo takva može biti efikasan član saveza. Dakle, puno posla BiH mora obaviti, a naš je posao da im vrata držimo otvorenima , da ih podržimo i pomognemo im na tome putu.Ali, reforme mora provesti BiH sama, zaključio je bivši američki ambasador u NATO.XS
SM
MD
LG