Linkovi

SAD: Posla manje i za proizvođače vrhunskih gitara


Kada neko izrađuje i prodaje gitare koje dostižu cijenu i do 275 hiljada dolara, na prvi pogled izgleda da tom nekom cvjetaju ruže. Treba odmah reći da se ta vrtoglava cijena odnosi na vrhunske, specijalno rađene gitare za vrhunske muzičare koji žele i vrhunski zvuk. Izrađene su u kompaniji Martin Guitar iz Nazaretha, malog grada u američkoj saveznoj državi Pennsylvania koja postoji punih 176 godina. Ipak, nad firmom, svjetski uglednom, u ovo vrijeme ekonomske recesije u Sjedinjenim Državama, nadvili su se tamni oblaci. Nevolje ne mimoilaze ni samostalne proizvođače gitara.

Dvije kompanije u tom malom Nazarethu proteklih decenija bile su ekonomski oslonac. Jedna od njih je od 2001. godine pod stečajem, tako da je sada Martin Guitar jedini veći poslodavac. Jedan od zaposlenih je Dick Boak, dizajner gitara i čovjek koji će najbolje objasniti kupcu koja gitara će najbolje odgovarati svrhi za koju je kupuje.

"Volim muziku, slušao sam Beatlese na tranzistoru gurnutom ispod jastuka i želio naučiti svirati gitaru. Moj otac je bio stolar, u podrumu naše kuće imao je finu radnju, dobar alat i podsticao me na rad sa drvetom."

Kada je odrastao Dick Boak je počeo raditi posao o kojem je sanjao - dizajnirati gitare za firmu Martin Gitar. Ljubav prema gitari i drvetu, u njegovom slučaju, idu ruku pod ruku preko 30 godina. Mahagoni ili brazilsko ružino drvo su vrste drveta koje daju najbolji zvuk kaže Dick Boak. Izrada gitare u firmi Martin Guitar podrazumijeva više od 200 faza rada, a cijene se kreću od preko hiljadu do više od 10 hiljada dolara. Specijalno dizajnirane i rađene gitare mogu koštati i nekoliko stotina hiljada dolara, kaže Dick Boat i pokazuje jednu:

"Cijena ove je 275 hiljada dolara. Uz određene specifičnosti u dizajnu, izradili smo ih 91, a tražili su ih profesionalni gitaristi. Paul Simon, David Crosby, primjera radi."

Mada svjetski ugledna firma Martin Guitar nije imuna na nepovoljne ekonomske tokove i bila je prisiljena smanjiti broj radnih sati zaposlenih. Ako uskoro ne krene znatnije na bolje, mnogi od 600 radnika mogli bi ostati bez posla.

Kupaca, pa i posla, je daleko manje i za Dalea Ungera, svojevremeno zaposlenog u Martin Guitaru, gdje je ispekao zanat, a zatim se osamostalio. Mnoge gitare koje je napravio i on je prodao po cijeni od preko 10 hiljada dolara.

"Pravo zadovoljstvo posla kojim se bavim je čuti moju gitaru na kojoj svira neki od vrhunskih gitarista" - kaže Unger. Po njegovu nevolju, kupaca je sada toliko malo da je morao naći dopunski posao.

Dva mlada radnika firme Martin Guitar zasvirala su na gitarama čija je pojedinačna cijena više od 10 hiljada dolara rok-pjesmu iz 1968. godine nazvanu The Weight. Kažu da naslov te pjesme odražava teret, opterećenje koje sada osjećaju mnogi zaposleni radeći i strahujući da ne ostanu bez posla.

XS
SM
MD
LG