Linkovi

Barack Obama - O broju američkih vojnika u Afganistanu  nakon  predsjedničkih izbora!


Predsjednik Barack Obama je rekao da bi mogao odložiti odluka o broju vojnika i novoj vojnoj strategiji u Afganistanu do završetka drugog kruga predsjedničkih izbora zakazanih za 7. Novembar.

U intervjuu za američku TV mrežu NBC, gospodin Obama je rekao da je sasvim moguće da će njegova administracija imati novi strategijski plan za američke snage u Afganistanu, ali da ga neće saopćiti do završetka druge runde predsjedničkih izbora.

Predsjednik je govorio nakon susreta sa senatorom Johnom Kerry-em, koji se upravo vratio iz Kabula gdje se susreo sa predsjednikom Hamidom Karzaijem.

U medjuvremenu je generalni sekretar NATO pozvao na veći angažman u Afganistanu, govoreći da je tamošnji rat najkompleksniji izazov koji se ikada našao pred NATO savezom.

Govoreći uoči susreta ministara zemalja članica NATO u Slovačkoj, Andres Fogh Rasmussen je rekao da Savez mora biti posvećen uspostavljanju stabilnosti u Afganistanu.

Ukazujući na suzdržanost nekih NATO članica u vezi pojačanog angažmana u afganistanu, Rasmussen je rekao da će cijena nedjelovanja biti veća.

Očekuje se da će ministarstki skup NATO, američki minister Robert Gates informisati o novoj američkoj vojnoj strategiji u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG