Linkovi

Umjetnošću protiv raka


Mary Jane Willard je preživjela rak dojke. Ona sada ima novi pogled na život i novi način da se izrazi. Ona uči kinesku umjetnost slikanja tintom u okviru programa poznatog pod imenom Mreža za umjetnost za borbu protiv raka.

To vas relaksira. Sa umjetnošću, kineskom umjetnošću kaligrafije naučila sam mnogo različitih stvari i stekla mnogo prijatelja.” kaže Mary Jane Willard.

Časove drži Peihong Dong Endris, umjetnica koja je naučila tu tehniku odrastajući u Kini. Ona kaže da čas pomaže pacijentima da zaborave na svoju svakodnevnu borbu sa bolešću i da pronađu utjehu u svojoj kreativnosti.

“Mislim da na ovom času, čak i kada su za neke to najteži trenuci, pacijenti mogu barem na kratko imati mir”, kaže Peihong Dong Endris.”

Učesnici programa kažu da vole ovu vrstu umjetnosti i svoju učiteljicu.

“Ona je jako dobra. Ona vam pomaže da idete korak po korak i svakome pojedinačno pokazuje, daje vam šansu,”

George Spaulding, stanovnik New Orleansa koji se bori sa rakom pluća i kostiju, kaže da mu ovi časovi pomažu da se fokusira.

“Pomažu mi da izađem iz sobe u kojoj odsjedam i aktiviraju moj um. Uživam u umjetnosti i ovo je drugačija vrsta umjetnosti koju pokušavam naučiti.”

Iako postoje i drugi programi terapije kroz umjetnost, ovaj se fokusira na umjetnost, a ne na terapiju.

Uposliti profesionalne umjetnike da podučavaju ove časove je bila ideja doktorice Jennifer Wheler.Ona je osnovala ovaj program nazvan Collage prije tri godine.

“Dok terapija putem umjetnosti ima konkretno terapeutički cilj,ovaj progam za cilj ima dobru zabavu”, kaže ona.

Studije su pokazale da poboljšanja raspoloženja i prognoze pomažu pacijentima da se bore protiv bolesti. Iako u ovom programu nisu izvedene nikakve naučne studije, doktorica Wheler kaže da vjeruje da to pomaže, ted a ne može odmoći.

Neki pacijenti se nadaju da će gospođa Endris sastaviti portfolio kojeg će moći pokazati svojim prijateljima. Otkako je program Collage započeo 2006, u njemu je sudjelovalo više od hiljadu ljudi, i nekoliko umjetnika je uposleno kao instruktori.

XS
SM
MD
LG