Linkovi

Senatori Kerry i Graham: Ne vjerujemo da Amerika ne može predvoditi svijet u ekološkim pitanjima


Demokratski senator John Kerry i republikanski senator Lindsey Graham su se ujedinili kako bi potakli Kongres da odobri sveobuhvatnu zakonsku odluku o klimatskim promjenama.

U kolumni New York Timesa su izjavili kako ne mogu vjerovati da Amerika ne može predvoditi svijet u ovome pitanju. Krajem ovog mjeseca, Senat planira nekoliko saslušanja na ovu temu. Na saslušanju senatskog odbora, stručnjaci su pozvali Kongres da znatno poveća fond za najsiromašnije zemlje koje su u najvećoj opasnosti od klimatskih promjena, uključujući afričke države, Bangladeš i Haiti. Eksperti su rekli kako je Sudan bio primjer velikih suša, a Bangladeš opasnosti od poplava i dizanja razine mora, oba stanja su se pogoršala klimatskim promjenama.

Velečasni Jim Ball je viši direktor Klimatske kampanje Evagelističke mreže za okoliš. On kaže da jako veliki broj evangeličkih kršćana u Americi podupiru snažnu akciju u vezi ovog problema.

"Klimatske promjene bi moge dovesti do katastrofe. One čine poplave, uragane i suše intenzivnijima. Svijetu ne treba više žrtava prirodnih katastrofa. "

Peter O'Driscoll je direktor ActionAid USA-a, agencije koja se bori protiv siromaštva na globalnoj razini.

On kaže da ima dobra i loša vijest kada je riječ o klimi.

"Dobra vijest je da je vlada SAD-a potpuno uključena u ovo pitanje. Loša vijest je da se klimatske promjene već odražavaju na proizvodnju hrane, na programe istrebljenja siromaštva i sisteme za hitnu pomoć u zemljama u razvoju."

O'Driscoll je rekao da oni koji snose najveće posljedice promjena pridonose jako malo ili nikako.

"Možda najveća ironija leži u tome da oni koji su najviše i bivaju najprije pogođeni klimatskim promjenama su najmanje odgovorni za emisiju stakleničkih plinova, koji uzrokuju globalno zagrijavanje. "

Peter O'Driscoll je također istakao da žene, kao najsiromašniji dio društva su najviše pogođene klimatskim promjenama, i da bi se njihovi glasovi trebali čuti kada se traži rješenje. Naveo je slučajeve dviju farmerica, Joyce Tembenu iz Malawia i Asya Begum iz Bangladeša, koje su direktno pogođene klimatskim promjenama i koje se bore kako bi prehranile svoje obitelji. O'Driscoll smatra da je senatsko razmatranje ovoga problema ključno za živote milijuna ljudi širom svijeta, te da je hitno odobravanje fondova za adaptaciju agrikulturalnih programa neophodno.

Umirovljeni general zračnih snaga Charles Wald, bivši pomoćnik zapovjednika američko-europske postrojbe, tvrdi da je pitanje klimatskih promjena postalo pitanje nacionalne sigurnosti, jer povećava natjecanje za nedovoljnim resursima i moglo bi pokrenuti nove valove izbjeglica.

"Mi prepuručujemo da mi, američka vojska, počnemo klimatske promjene gledati kao pitannje nacionalne sigurnosti, i da mi Sjedinjene Države, preuzmemo vodstvo u svijetu u ovome pitanju. U mojim putovanjima svijetom primjetio sam da se skoro ništa veliko ne može pokrenuti bez američkog vodstva, i svijet nas preklinje za vodstvom. "

Wald je također istaknuo svoj rad na razvoju Afrike, i jedna studija iz tog vremena je potvrdila da svaki potrošeni dolar na prevenciju, uštedi deset dolara u rješavanju posljedica. On tvrdi da se i sada treba krenuti od istih načela kako bi se pomoglo najsiromašnijim zemljama svijeta da se pripreme za posljedice koje donosi promjena klime.

Neke od mjera o kojima su sudionici panela raspravljali su zasađivanje šuma mangrova koje pomažu u sprječavanju erozije tla, građenje priobalnih zidova u mjestima koja su u opasnosti od poplava, pravljenje plutajućih vrtova u drugim mjestima, te uzgajanje bilja koje nije osjetljivo na sušu u suhim područjima.

XS
SM
MD
LG