Linkovi

IAEA - Novi prijedlog za riješenje nesporazuma oko iranskog nukelarnog programa


Direktor Medjunarodne agencije za kontrolu nuklearne energije, Mohamed ElBaradei kaže da je Iranu, Rusiji, Francuskoj i Sjedinjenim Državama dostavio nacrt sporazuma o riješenju ključnog nesporazuma oko iranskog nuklearnog programa.

Iran i tri svjetske sile imaju do petka da odobre predloženi sporazum, kaže ElBaradei.

On je govorio danas u sjedištu te UN-ove agencije za kontrolu nukelarne energije u Beču, na kraju trodnevnih razgovora izmedju četiri zemlje.

Prema tom sporazumu, Iran će većinu svog uranijuma slati u inostranstvo na dalju preradu. Planom bi se smanjile mogućnosti Irana da koristi uranijum za eventualnu proizvodnju nuklearnog oružja.

Pregovori su zastali jučer, nakon što se Iran usprotivio prijedlogu, posebno zbog toga što bi uranijum trebao slati u Francusku na dodatnu preradu.

Iranski minister vanjskih poslova, Manouchehr Mottaki kaže da se Iran protivi uključivanju Francuske koju optužuje da u prošlosti Iranu nije dostavljala dogovoreni nuklearni materijal.

Dogovor o obogaćivanju uranijuma u Francuskoj bi trebao umanjiti zabrinutost Zapada da su iranske aktivnosti na obogaćivanju uranijuma usmjerene ka razvoju nuklearnog naoružanja.

Vijeće sigurnosti UN-a je do sada Iranu nametnulo tri paketa sankcija zbog njegovog odbijanja da obustavi aktivnosti na obogaćivanju uranijuma.

XS
SM
MD
LG