Linkovi

Mustanzi: prepoznatljivi znak Amerike


Divlji konj ili mustang, je riječ potekla iz španjolskoj jezika, što označava životinju lutalicu. Ova životinja je simbol slobode za mnoge Amerikance.

Mustang je postao ikona. Njegovo ime i izgled je korišten čak i kao zaštitni znak jedne američke automobilske kuće.

U 19. stoljeću, milijuni mustanga su slani u zapadne dijelove Sjedinjenih Država.

Deanne Stillman je ispričala njihovu priču u svojoj knizi "Mustang".

"Dovedeni su u Europu u uskim kontejnerima. U Europi je bilo traženo konjsko meso. Također početkom 20. stoljeća, vodili su se ratovi u svijetu, a konji su bili slani na prve linije bojišta. Među njima, tijekom Prvog svjetskog rata na ratištima je bio i mustang."

Trenutno, samo je 36,000 divljih konja i magaraca na državnim zemljištima. Ostali su sklonjeni zbog ljutitih prigovora iz susjednih posjeda jer su mustanzi pasli na njihovoj zemlji, i još uvijek nije nađeno rješenje o njihovom smještaju.

Također je bilo pucanja na životinje i ilegalnih radnji, koje su potaknule gospođu Stillman da se uključi u ovo pitanje.

Konji dolaze iz Sjeverne Amerike, gdje su bili nastanjeni od Ledenog doba.

Gospođa Stillman piše da su ostaci konja još iz drevnih vremena pronađeni u geološkim asfaltnim kaljužama u Los Angelesu.

"U tom periodu ti konji su živjeli baš oko područja ove poznate kaljuže, zajedno sa mastodontom i ljenjivcem i mnogim drugim sisarima iz tog perioda."

Konji su izumrli u obje Amerike, ali su ih ponovno predstavili Španjolci u 16. stoljeću, i nakon toga su postali dijelom povijesti Zapada i simbolom američkog kauboja.

„Ti konji su zaista otvorili novu eru. Bez kauboja i mustanga nema Amerike." Rekla je autorica knjige.

1971. tadašnji američki predsjednik Richard Nixon je potpisao zakon o zaštiti divljih konja i magaraca, međutim zaštitnici životinja, među njima i Deanne Stillman, tvrde da su konji još uvijek u opasnosti, i da trebaju zaštitu.

U sedmom mjesecu, američki Zastupnički dom je odobrio zakonski prijedlog da se obnovi zaštita mustanga. Mjera je nazvana ROAM akt, što je skraćenica za Obnavljanje broja naših američkih mustanga. Drugi sličan zakonski prijedlog je predstavljen Senatu. Ako prođe, oba zakonska prijedloga trebaju biti ujedinjena te poslana predsjedniku na potpisivanje zakona.

Ministar američkog Ministarstva za okolimu Ken Salazar pokušava potaknuti Kongres da odobri otvaranje novih rezervata za divlje konje.

XS
SM
MD
LG