Linkovi

Afganistan: Drugi krug predsjedničkih izbora 7. novembra


Afganistanska državna izborna komisija donijela je odluku o održavanju drugog kruga predsjedničkih izbora 7. novembra ove godine. Odluka je uslijedila nakon analize velikog broja primjedbi na regularnost izbora održanih 20. avgusta i istrage o izbornoj prevari koje je provela komisija za izborne žalbe, formirana pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija. Predsjednik Afganistana Hamid Karzai, koji je nakon prebrojavanja glasova iz prvog kruga glasanja imao 54 odsto glasova, a sada prema nalazima komisije Ujedinjenih nacija manje od 50 odsto, saglasio se danas sa novim krugom izbora. Njegov protukandidat biće bivši ministar inostranih poslova Abdullah Abdullah.

Pristanak na drugi krug izbora afganistanski predsjednik je saopštio na konferenciji za novinare, održanoj danas u Kabulu u prisustvu američkog senatora Johna Kerryja, Kai Eida, čelnika misije Ujedinjenih nacija u Afganistanu, i više stranih amabasadora. Govoreći o odluci afganistanske izborne komisije gospodin Karzai je, između ostalog, rekao:

„Komisija je najavila drugu rundu za 7. novembar. Smatramo da je ta odluka zakonita i opravdana. Ta odluka je još jedan snažan korak poštivanja ustava Afganistana, nacionalnih interesa i razvoja naše demokratije. Afganistanci će izaći na glasanje i izabrati između dva kandidata koji su u prošlom krugu dobili najviše glasova."

Saglasnost afganistanskog predsjednika na drugi krug izbora, kao vrlo pozitivnu i dodro došlu, pozdravio je i američki predsjednik Barack Obama. Inače, izborna neizvjesnost u Afganistanu je bitan elemenat formuliranja nove američke strategije i konačne odluke Bijele kuće o slanju dodatnog broja vojnika u tu zemlju.

Senator John Kerry, predsjedavajući senatskog komiteta za odnose sa inostranstvom, trenutno u posjeti Afganistanu, rekao je da je međunarodna zajednica spremna maksimalno pomoći da drugi krug izbora bude obavljen na najbolji mogući način. I međunarodne vojne snage su spremne na svaki potreban napor da osiguraju povoljne uslove na terenu, takođe je istakao gospodin Kerry i dodao:

„Budući da nije bilo jasnog ishoda izbora, mnogi Afganistanci su sa punim pravom bili zabrinuti i zaplašeni onim što bi moglo uslijediti. I predsjednik Karzai je imao ozbiljnih dilema oko izbornog procesa, ali danas je pokazao državničku odgovornost i spremnost za dalje jačanje zemlje poštivanjem ustava i vladavine zakona."

Mogućnost održavanja drugog kruga izbora najavljena je jučer, nakon što je Komisija za izborne žalbe Ujedinjenih nacija poništila trećinu glasova koje je Hamid Karzai dobio 20. avgusta, a danas afganistanska državna izborna komisija prihvatila taj revidirani izborni rezultat.

XS
SM
MD
LG