Linkovi

Nova američka strategija na obnovi mira u Darfuru


Administracija predsjednika Baracka Obame je jučer saopćila novu strategiju i moguće kaznene akcije na obnovi mira u Darfuru i osiguranju primjene Mirovnog sporazuma za jug Sudana, dok se približavaju ključne prekretnice u tom mirovnom procesu, uključujući nacionalne izbore u aprilu iduće godine.

Promjenu politike saopćila je državni sekretar Hillary Clinton, koja je rekla da postoji suglasnost unutar Obamine administracije o tome kako uspostaviti mir u Darfuru i spasiti ugroženi Sudanski opći mirovni sporazum. Šest godina borbi izmedju vladinih vojnika i pobunjenika u Darfuru uzrokovalo je iseljavanje više od 2,5 miliona ljudi, dok ih je ubijeno više od 300 hiljada, prema podacima UN.

"Da bude jasno, kasno je za razgovore, ili prazna obećanja ili kašnjenja zbog pogrešnog predstavljanja i nerazumjevanja. Ova kriza je oboje, i odgovornost i mogućnost za medjunarodnu zajednicu da pomogne usmjeriti Sudan duž puta koji može voditi stabilnosti i sigurnosti za ljude u Sudanu, regionu i svijetu." Rekla je državni sekretar, Hillary Clinton.

U pismenom saopćenju predsjednika Obame se kaže da će on obnoviti oštre sankcije protiv sudanske vlade u vezi Darfura.

Predsjednik kaže, ukoliko vlada u Kartumu bude djelovala u pravcu mira, biće podsticaja, ali ako ne bude, biće pojačanog pritiska od strane Sjedinjenih Država i medjunarodne zajednice.

Hillary Clinton nije govorila o kakvim bi novim mjerama protiv Sudana moglo biti riječi, ali je rekla da je o njima već odlučeno i da su navedene u povjerljivom dodatku strategije objavljene u ponedjeljak: "Mi smo definirali veoma jasne mjere oko toga da li će promjene koje tražimo biti ostvarene ili neće. A to je, da li se uvjeti na terenu popravljaju."

Obamina adminsitracija razmatra politiku prema Sudanu od preuzimanja ureda u januaru. Bilo je nevodnih neslaganja medju ključnim zvaničnicima o tome da li se genocid u Darfuru nastavlja, i kako se odnositi prema vladi sudanskog predsjednika Omara al-Bashira, koji je od Medjunarodnog krivičnog suda optužen za ratne zločine.

John Norris je direktor grupe Enough, koja se u Washingtonu zalaže protiv genocida. On kaže da izjava o novoj Obaminoj politici predstavlja napor na normalizovanju odnosa sa Khartumom.

"Ali mi zaista nije jasno kako dvije strane ove politike, kako normalizacija, podsticaji i odgovornost mogu ići zajedno, jer imate predsjednika kojeg zbog zločina još uvijek traže u Hagu."

Gospodja Clinton kaže da se genocid nastavlja i pored toga što je nasilje smanjeno: "Mada je nasilje smanjeno od 2005., narod u Darfuru i dalje živi u neshvatljivim i neprihvatljivim uvjetima."

Viši zvaničnik administracije, pod uvjetima anonimnosti, je rekao da Obamina administracija nema namjeru da direktno radi sa predsjednikom Bashirom, ali će govoriti sa drugim ljudima u sudanskoj vladi oko Darfura i odnosima juga i sjevera.

Državni sekretar Clinton, kaže da je američka politika usmjerena ili podršci ujedinjenom i mirnom Sudanu nakon referenduma na jugu zemlje, 2011 - ili urednom putu prema dvije odvojene, održive države u miru jedna sa drugom.

XS
SM
MD
LG