Linkovi

Hamid Karzai prihvatio da nije osvojio dovoljan broj glasova


Afghanistanski predsjednik, Hamid Karzai je danas pozvao narod Afganistana da učestvuje u drugom krugu predsjedničkih izbora zakazanom za 7. Novembar.

Gospodin Karzai je tokom današnje konferencije za medije održane u Kabulu rekao da sada nije vrijeme da se gleda unazad na istraživanje izbornih prevara koje su dovele do novog kruga izbora.

Predsjednik Karzai je pozvao zemlju da ojača svoju hrabrost i odlučnost da Afganistan pokrenu naprijed. On je, takodjer, pozvao medjunarodnu zajednicu da slijedi obećanja da drugi krug izbora bude isguran, govoreći da ljudi trebaju glasati slobodno i bez ikakvih prijetnji za sigurnost.

U saopćenju objavljenom jučer, afghanistanska Izborna komisija za žalbe je saopćila da je našla jasne i uvjerljive dokaze prevare na više od 200 glasačkih mjesta. Ti su nalazi premijeru Karzaiju umanjili broj glasova ispod 50 posto, koliko je potrebno da bi izbjegao ponovni krug izbora protiv svog ključnog rivala Abdullaha Abdullaha, bivšeg ministra vanjskih poslova.

Američki minister odbrane, Robert Gates je pred jučerašnji odlazak u Aziju, rekao da Sjedinjene Države i njeni saveznici moraju raditi sa bilo kojom vladom koja izadje kao rezultat osporenih predsjedničkih izbora održanih 20 augusta.

XS
SM
MD
LG