Linkovi

BiH: Stranački lideri RS prijedlog paketa za sutrašnji razgovor u Butmiru smatraju direktnim kršenjem Dejtonskog sporazuma


Prijedlog paketa koji je trebalo da bude predmet sutrašnjeg razgovora u Butmiru između lidera političkih stranaka iz BiH i američkih i evropskih zvaničnika predstavlja direktno kršenje Dejtonskog sporazuma, uključujući i Aneks 4 Ustava Bosne i Hercegovine.

Na to Republika Srpska, kao jedan od potpisnika, ne može i neće pristati - navodi se, između ostalog, u pismu koje je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik uputio američkom ambasadoru u BiH Charlesu Englishu i švedskom Predsjedišvu Evropske Unije. U pismu se dodaje da dostavljeni prijedlog samo pokazuje da su prethodni razgovori, koji su vođeni sa domaćim liderima, bili paravan za paket koji je već bio sačinjen, očigledno, kako se ističe, po volji samo jednog konstitutivnog naroda u BiH, i to Bošnjaka. Dodik naglašava da je u potpunosti iznenađen sadržajem prijedloga paketa, te da ga smatra politički nekorektnim i neprihvatljivom osnovom za razgovor. Lider SNSD-a podsjeća da se u kominikeu Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira jasno navodi da ustavne promjene nisu dio uslova i ciljeva za tranziciju OHR-a, te da će za SNSD prijedlog paketa ostati samo nekorektna antidejtonska ponuda. Bilo kakve akcije koje bi, eventualo, bile preduzete u budućnosti u tom pravcu smatraće se direktnim miješanjem u unutrašnja pitanja jedne suverene države, zaključuje se u pismu Milorada Dodika.

Inače, istim povodom oglasio se i predsjednik SDS-aMladen Bosić koji je poručio predstavnicima stranaka iz Republike Srpske da se učešćem na sastanku u Butmiru Republika Srpska ukrcava na voz koji vozi ka krajnoj stanici, odnosno njenom ukidanju. I predstavnici Srpske radikalne stranke su saopštili da neće prihvatiti ni jedan prijedlog za izmjenu Ustava BiH koji bi za posljedicu mogao imati ugrožavanje slobode i ravnopravnosti Republike Srpske i srpskog naroda u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG