Linkovi

Medjunarodna zajednica mora učiniti mnogo više za žrtve trgovine ljudima


U nedjelju, 18. oktobra, obilježen je Dan borbe protiv trgovine ljudima, pa smo prilikom nedavne posjete kongresmena Chrisa Smitha Glasu Amerike, zamolili i za izjavu ovim povodom, s obzirom da je borba protiv trgovine ljudima jedna od njegovih najistaknutijih aktivnosti.

Kao što vjerovatno znate, ja sam napisao tekst Zakona o zaštiti žrtava trgovine ljudima, kao njegov glavni autor i predlagač, kazao nam je kongresmen Smith, i nastavio:

On je potpisan i stupio na snagu 2000. godine, a tu su još i dopune iz 2003. i 2005. godine. Glavni naglasak u tim zakonima je prevencija trgovine ljudima, zaštita žrtava te trgovine, i kažnjavanje trgovaca ljudima. To je sad već veliki i značajan zakon, osnovan je i poseban ured za njegovo sprovodjenje i praćenje, imenovan je ambasador za ta pitanja, i mi nadgledamo i to šta se dešava u drugim zemljama.

Ono što mislim da sad treba raditi jeste internacionalizovati taj pristup, uključujući i Sjedinjene Države, jer i mi imamo takav unutrašnji problem trgovine ljudima, posebno kategoriju odbjeglih djevojaka kojih je, prema najnovijim podacima, čak 100 hiljada godišnje, a prosječna starost 13 godina, i one se nalaze na ulici kao mete trgovaca ljudima i to je ozbiljan problem. Ali tu su i Rusija i Ukrajina... Bio sam u Centru za pomoć žrtvama trgovine ljudima u Sarajevu, koji veoma mnogo pomaže ženama koje su prodate u robinje modernog doba... Mi moramo učiniti više da im pomognemo, prvo da se dokopaju sigurnosti, zatim da se snadju sa vlastitim životima, i mislim da crkve, sinagoge, džamije u tome treba da imaju značajnu ulogu, naravno uključujem tu i pravoslavnu crkvu, jer te su žrtve, kao osobe slomljene, izgubile su samopoštovanje I vjeru u sebe, ogroman je procenat pokušaja samoubistava, samookrivljavanje iako su one žrtve i to sa velikim Ž. Moramo učiniti više da im pomognemo, na medjunarodnom planu.

Na upit Glasa Amerike o nadi da će se vlade istočnoevropskih zemalja pridružiti tom medjunarodnom naporu, kongresmen Smith kaže:

Nadamo se... Znate, ja sam ujedno i visoki predstavnik Parlamentarne skupštine OSCE-a za pitanja trgovine ljudima i sada trenutno nastojim da dovedemo do usvajanja jednog medjunarodnog zakona, kojeg ovdje zovemo Zakon o Megan, koji se bavi zaštitom djece od seksualnih manijaka i napadača, jer su i otmice i zlostavljanja djece dio zla kojeg nazivamo trgovinom ljudima.

XS
SM
MD
LG