Linkovi

Iran: Pakistan, Britanija i SAD optužene za podršku jučerašnjem samoubilačkom napadu u PisheenuIranski režim optužio je Pakistan, Britaniju i Sjedinjene Američke Države za podršku pobunjenicima koji su jučer izveli samoubilački napad u kojem je ubijeno 6 zapovjednika elitne iranske Revolucionarne garde i najmanje 36 drugih osoba. General Mohammad Ali Jafari, glavni zapovjednik Revolucionarne garde izjavio je da su britanski i američki obavještajci obučavali pobunjenike u Pakistanu. I predsjednik Irana Mahmoud Ahmadinejad je ocijenio da je napad planiran u Pakistanu.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ian Kelly osudio je napad kao čin terorizma i odbacio tvrdnje iranskih zvaničnika o američkoj uključenosti u taj napad kao potpuno neosnovane.

Provincija Sistan-Baluchestan, granično područje Irana u kojem je došlo do samoubilačkog napada, je prostor na kome eskaliraju sukobi iranskih snaga sigurnosti i lokalnog sunitskog stanopvništva, sunitiskih pobunjenika i krijumačara droge.

Nedeljni napad izveden je u vrijeme susreta zapovjednika Revolucionarne garde sa šiitskim i sunitskim plemenskim vođama u gradu Pisheen, u blizini granice sa Pakistanom. Iranski mediji izvjestili su da je sunitska pobunjenička grupa Jundallah preuzela odgovornost za napad. Pripadnici te grupe nisu se, makon, napada, oglašavali za javnost. Među ubijenim zapovjednicima Revolucionarne garde su i zamjenik zapovjednika Garde general Noor Ali Shooshtari i glavni provincijski zapovjednikRajab Ali Mohammad-Zadeh.

Iran je i ranije optuživao Sjedinjene Države za podršku Jundallahu. Takve navode iranskog režima Washington je takođe odbacivao kao neosnovane.

XS
SM
MD
LG