Linkovi

Congressman Chris Smith:  Moramo se upitati priprema li se to podjela BiH


Evropska unija i Sjedinjene države trebaju imati osjećaj vlastite krivice za ono kroz šta smo dozvolili da Bošnjacia prođu, kao uostalom i Hrvati, govori kongresmen iz savezne države New Jersey za Glas Amerike I nastavlja:

Mi smo, nevoljko, bili ipak učesnici koji su Beogradu dozvolili da radi te grozne stvari koje je činio. To nije baš bilo medju našim najboljim potezima. Sad, kad se dešavalo to u Butmiru prije nedjelju dana, trebalo je da nastojimo ukinuti ili barem ozbiljno reformirati instituciju entitetskog glasanja, što je, da kažem, prevazidjeni zaostatak - koji jeste djelovao u jednom kratkom periodu, na kratke staze, kao dio jednog sveobuhvatnijeg paketa čiji je cilj bio da se zaustavi rat na Balkanu, ali koji danas više nema smisla.

VOA: Koliko smo razumjeli, vi upravo radite na jednom prijedlogu.Šta on sadrži?

Kongresmen Smith:

Da, namjera mi je da , da tako kažem, poguram ideju da se ozbiljno izmijeni mehanizam entitetskog glasanja, tako da bi, možda, Ustavni sud bio nadležan ako bi entitetsko glasanje narušilo neki ozbiljan zajednički interes. Ono što zabrinjava sada je to da jedna veoma mala grupa, klika parlamentarnih zastupnika može zaustaviti bilo šta, ne dozvoliti da se to izglasa. Parlamentarci iz Republike Srpske su više od 260 puta iskoristili entitetsko glasanje kako bi centralnu vladu učinili nemoćnom, i disfunkcionalnom.

Ja sam parlamentarac već 29 godina, i ako bih ja pokušao da dovedem do usvajanja nekog zakona, pod uslovima pod kojima to rade parlamentarci u Bosni i Hercegovini, frustracije bi me sigurno dovele do prevremne penzije, ili odustajanja od svega jer ništa ne možeš da uradiš. Narod u Bosni i Hercegovini zaslužuje bolje od toga, oni zaslužuju funkcionalnu federalnu vladu, centralnu vladu, koja može da sprovodi zakone, koji će odražavati želje i nade tih ljudi, da se promovira pravda, kako bi, konačno, Ured visokog predstavnika jednog dana nestao jer više nije potreban, jer postoji demokratija koja djeluje.

Republikanski kongresmen iz New Jerseya, i veliki prijatelj Bosne I Hercegovinew potom nastavlja:

U Butmiru je napravljena velika greška, zaista, i mi i Evropljani smo napravili veliku grešku na Butmiru! Naime, centralni problem koji se hitno mora riješiti jest entitetsko glasanje. To je imalo smisla na početku, u Dejtonu, zaustavilo je rat, ali to nema pozitivnu funkciju danas...Ja nisam bio u sali na Butmiru, ali koliko znam, to nije bilo ni blizu vrha agende na tom sastanku. Ja osobno, s druge strane, sam glasno i jasno savjetovao administraciju predsjednika Obame da zauzme čvrst i proaktivan stav u odnosu na ovo pitanje. Znate, nakon što su se Evropljani progurali u prve redove nakon pada Sovjetskog Saveza i berlinskog zida, ponavljali smo kao mantru da se Balkanom trebaju baviti upravo Evropljani. Medjutim, Evropljani su totalno zakazali, i na stotine hiljada ljudi je ubijeno , jer su pravili grešku za greškom! Upravo zato smatram da mi Amerikanci, i Evropljani, ovom pitanju sada moramo prići s osjećajem svjesnosti da je greška napravljena 90-tih, nametanjem embarga na BiH. Nipošto ne bismo željeli vidjeti ponovno rat i genocid zato što bi se Republici Srpskoj omogućilo da se odvaja od BiH. I pošto predloženi oblik reformi odbija modificirati entitetsko glasanje, nego , umjesto toga, transferira tu i druge vrste imovine entitetima, moramo se ozbiljno upitati da li se to priprema teren za podjelu BiH. Sjedinjene Države bi se morale distancirati od ovakvih opasnih prijedloga koji samo mogu ojačati secesioniste. No, kada to propadne, a vjerujem da hoće, Amerika bi se trebala ponovno angažirati i podržati pravu ustavnu reformu, kaže kongresmen Smith.

VOA: Medjunarodna zajednica i Amerika vrše jaki pritisak sada da se izvrše Ustavne reforme, dok je očigledno i entitetsko glasanje problem. Kada biste vi birali šta trebar ješavati prvo, šta biste izabrali?

Kongresmen Smith:

Jednostavno treba odraditi oboje. Medjutim, Ustav mora biti izradjen u cjelosti od strane izabranih predstavnika naroda, a ne da se on piše ili nameće od nekoga drugoga, bilo da su to Evropljani ili Amerikanci. Mi možemo davati savjete ili preporuke, ali finalna verzija mora biti u interesu naroda BiH. Nećemo praviti patronizaciju, ali, mi smo pomogli u stvoranju ovog problema, i zato moramo pomoći da se taj problem sada i otkloni. Postoji odredjeni stepen arogancije od strane Evropljana, ali i Amerikanaca, na koju bih ja, da sam Bosanac koji je izgubio voljenu osobu u ratu, viknuo: Stanite malo, to ne ide tako. Moramo pristupati Bosni s mnogo manje arogancije nego što je to slučaj sada. Moramo konačno ojačati same Bosance, a Haris Silajdžić i njegove kolege ne bi smjeli ni u kojem slučaju biti marginalizirani. Mi moramo pomagati, a ne diktirati.

XS
SM
MD
LG