Linkovi

Željko Komšić: Izbor BiH u Vijeće sigurnosti UN afirmacija BiH u svakom smislu


Bosna i Hercegovina je jučer izabrana, glasanjem na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti. Isto veče, ovdje u Washingtonu gost televizijske emisije Glasa Amerike, Programa na jezicima naroda BiH, bio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić. Iz razgovora sa njim, koji je trajao gotovo koliko i emisija, za današnje izdanje naše web-stranice izdvojili smo više ocjena koje je iznio gospodin Komšić:

-O BiH kao članici Vijeća sigurnosti:

„To je afirmacija BiH u svakom smislu. Nadalje, BiH je iz statusa pažnje i objekta, da tako kažem, međunarodne zajednice prešla u status subjekta, što je samo po sebi vrlo pohvalno i sigurno afirmativno. Znate, svaki glas je važan bez obzira što smo nestalna članica Vijeća sigurnosti. Sada će i veliki početi da se raspituju šta vi mislite i drugačije da vas gledaju. Nažalost, vodeći se mogućim razvojem situacije u BiH, a to je pesimistična varijanta, jako je dobro biti na mjestu gdje se može raspravljati i odlučivati o nekim potezima međunarodne zajednice. Naravno, u tom slučaju može doći do konflikta interesa – ne možete sami o sebi odlučivati - ali bitno je da ste tu, bitno je da ste u, možemo to tako nazvati, srcu svjetske politike, bez obzira što znamo da velike sile, globalne sile, vode i uređuju najvažnije odnose. Sve te velike sile jako vode računa, jako paze na svaku izgovorenu riječ u Vijeću sigurnosti i jako im je stalo da za sve ono što su njihovi potezi dobiju neku vrstu podrške. Dakle, BiH i na taj način postaje važna i afirmiše se."

-O ustavnoj klauzuli o referendumu koju predlažu političari iz Republike Srpske:

„Jasno je o kakvom referendumu je riječ... Nije sigurno o sadnji ljubičica referendum... nije o tom referendumu riječ. To su tako opasne izjave koje samo dalje dolijevaju ulje na vatru u BiH. Ja mislim da će cijenu takvih izjava, takvih poteza, u najvećoj mogućoj mjeri platiti onaj ko ih i plasira. Referendum kao referendum, kad već ulazimo u tu priču, a sad ću govoriti kao pravnik, je nemoguće provesti na dijelu BiH o pitanjima koja se tiču cijele Bosne i Hercegovine. Teritorijalni integritet, suverenitet BiH, njena budućnost kao jedinstvene zemlje sigurno da nije stvar o kojoj će se pitati samo Milorad Dodik ili Željko Komšić. O tome se mogu pitati samo svi građani BiH."

-O Butmiru, koji su neki označavali kao Dayton 2:

„Postoje neki principi od kojih su pregovarači pošli... principi, a ne konkretna rješenja. To su načelne stvari kako oni misle da bi, možda, neke stvari mogle biti uređene u budućnosti u BiH, s tim što nema, da tako kažem, nikakvog signala, nikakvog poteza, snažnog pozeta koji bi ispoljio stav, bilo SAD, bilo EU, u smislu „ovo je rješenje." Ja mislim da će se to na kraju morati desiti, da će se neki dokument morati naći na stolu. U svakom slučaju vrlo je pohvalno, zbog jakog angažmana SAD, da se ovo dešava u BiH. Mislim da nam je u ovom trenutku potrebna pomoć da uradimo prave stvari. Bolje je da uradimo dvije, tri prave stvari nego deset kozmetičkih. NATO nam je jako blizu, šteta je propustiti priliku koja nam se nudi da budemo punopravna članica. NATO ima određene zahtjeve. Ti zahtjevi uključuju i promjenu ustava... Sjetite se, 2006. godine sa aprilskim paketom ustavnih amandmana propustili smo strašnu priliku i danas imamo tako komplikovanu situaciju da ni mi sami više izgleda ne znamo u kom pravcu ćemo tražiti izlaz."

-O tezi Carla Bildta da BiH ostatak regiona drži taocem:

„Mislim da je gospodin Bildt sasvim pogrešno postavio tu svoju tezu. Suštinske stvari u regionu ne ovise o BiH. Demokratizacija Srbije, hapšenje ratnih zločinaca u Srbiji... sigurno ne ovise o BiH. Pitanje Kosova također... Dakle, gospodin Bildt, namjerno ili slučajno, je, narodski rečeno, pobrkao lončiće. Zašto on to radi... to je pitanje za njega. Takve njegove izjave neće pomoći ni BiH, ni regionu, a na kraju krajeva neće pomoći ni njemu u njegovim ambicijama."

-O viznom režimu prema zemljama Zapadnog Balkana:

„Bili su ovdje predstavnici zemalja, bivše, sadašnje i buduće predsjedavajuće EU. Tada im je rečeno da razumijemo da BiH mora ispuniti određene uvjete i da tu nema dileme. Ali, i da EU mora imati senzibilitet kada se govori o BiH i liberalizaciji viznog režima. Rečeno je... vodite računa da većina Hrvata u BiH ima hrvatske putovnice i da njima ne treba liberalizacija viznog režima. Vodite računa da, dajući Srbiji to prije BiH, a usput budi rečeno ni Srbija nije ispunila sve uvjete, bosanskohercegovačke Srbe gurate prema državljanstvu Srbije. Koga tada ostavljate u getu? Ostavljate prije svega Bošnjake i veliki broj Srba i Hrvata koji su malo manje imućni da bi sebi mogli priuštiti pasoše ili putovnice, srbijanske ili hrvatske. Šta to znači, kakvu nam poruku time šaljete? I znate što je bio odgovor. Odgovor je, i to je ono što čovjeka najviše naljuti, bio otprilike... „to nas ne interesuje, to je vaš problem."

-O entiteskom glasanju:

„Ako hoćete BiH efikasnu, upravo na euroatlanstkom putu, na putu kao NATO i EU, entitetsko glasanje mora doživjeti svoju promjenu. Je li to ukidanje, je li to njegova redukcija, je li to sprečavanje zloupotrebe? Jer imamo klasičnu zloupotrebu od strane aktualne vlasti u Republici Srpskoj. Entitetsko glasanje bilo je i prije prisutno, ali nije na takav način upotrebljavano. Ovo sada je klasična zloupotreba. Zemlja ne može funkcionisati sa zloupotrebom njenih ustavnih instituta, mora se roditi, naći mehanizam koji će to otkloniti. Mi ovdje govorimo o klasičnoj zloupotrebi kojoj se mora stati nekako na kraj. Po meni, to je pošten odnos u pregovorima. A nije pošten odnos da mi razgovaramo na način da sam ja spreman na kompromis i spreman sam svašta progutati, i gorke pilule, a da pregovaram sa nekim ko neće nikakv dogovor. I zašto tome i takvom stalno podilaziti."

-O promjeni Daytonskog ustava BiH:

„Daytonski ustav je zreo za promjenu. Bio je dobar, moramo voditi računa u kavim je trenucima stavljen na sto. Kada se na to pristajalo tada je bio dobro došao... Ali... sve više i više, hajde što je nama u BiH to jasno, počeli su nam iz NATO i, napokon, iz EU govoriti... ne, sa ovakvim ustavnim uređenjem vi ne možete, niste dobro došli ni u NATO, ni u EU, imate odredbe koje diskriminiraju ljude po njihovoj etničkoj pripadnosti, imate mehanizme koji vam usporavaju odlučivanje... Iz NATO nam sad kažu pa ne možete vi sa ovakvim Predsjedništvom i vrhovnim komandantom u NATO, pa nećemo mi da imamo više razumijevanja za te vaše unutrašnje političke razmirice u okviru Predsjedništva, mi hoćemo efikasnog komandanta vaše vojske."

-O ulozi (do)sadašnjeg OHR ili budućeg ureda predstavnika EU:

„Priča o OHR je, po meni, na neki način isforsirana. Zadnja tri visoka predstavnika koja smo imali u BiH, zapravo nisu ni postojali kao visoki predstavnici. Šta je bila njihova finkcija, šta su uradili na implementaciji Daytonskog mirovnog sporazuma što je bila njihova osnovna misija? Šta su uradili? Ta institucija, zbog načina odlučivanja, različitih interesa u međunarodnoj zajednici, pogotovu u EU, jednostavno je postala barijera za bilo kakvu prohodnost bilo kakvih procesa u BiH. OK, evo visoki predstavnik, je li mislite da je to glavni problem? Čime ćemo ga zamijeniti? Hoćete da ga zamijenimo Uredom specijalnog predstavnika EU. Kažu... da. A na pitanje, pitao sam to neke ambasadore, dobro... a šta je misija specijalnog predstavnika EU? Znate šta mi kažu! Pa, ne znamo još. Dakle, hoćete da ukinete jedan ured sa jasnom misijom i zamijenite ga nečim fluidnim, za što ni vi ne znate šta bi radilo. Nije stvar u visokom predstavniku. Stvar je u Bonskim ovlaštenjima. Neka ta ovlaštenja budu pohranjena, da tako kažem, u EU, ali neka postoji to sigurnosno dugme koje se zove Bonska ovlaštenja u smislu intervencije ako stvari krenu na zlo i na gore u BiH. A posebno je pitanje Ured specijalnog predstavnika EU za koji niko živ u Evropi ne zna šta bi trebalo da radi."

-O razlozima sadašnjeg boravka u SAD:

„Moj je cilj ovdje, u susretu sa senatorima, prije svega, i kongresmenima pojačati ono što se dešava vezano za BiH. Prije svega mislim na jedan zakon koji je sponzoriao senator Kerry, a koji se tiče i poimenice se pominju BiH i Crna Gora, da se nama otvori put za NATO, da se usvoji zakon koji bi onda bio obavezujući i za administraciju, mada moram reći mi imamo i do sada značajnu podršku američke dministracije. Takav isti zakon, a dobili smo najavu, će određeni kongresmeni pokrenuti i u Zastupničkom domu. Mislim da je to jedna od vrijednih i konkretnih stvari koja se dešava na operativnom nivou, ne samo kada je riječ o ameriškoj administraciji, nego i u Kongresu i da je to vrijedno i našeg angažmana, i podrške, i lobiranja da se to desi."


XS
SM
MD
LG