Linkovi

Studentsko nadmetanje u gradnji ekoloških kuća


U centralnoj aleji u Washingtonu, studenti sa dvadeset univerziteta izložili su kuće koje u cijelosti koriste sunčevu energiju. Svaka od kuća je izgradjena primjenom visoko razvijene tehnologije uz veoma efikasno korištenje sunčeve energije. Riječ je o nadmetanju nove generacije pionira u oblasti energije i gradnje čiji su projekti privukli izuzetno veliki broj posjetilaca. Za Glas Amerike te ekološke kuće obišla je Zulima Palacio.

Radovi su još trajali, užurbano, tokom ceremonije otvaranja.

Više od 800 studenata iz Sjedinjenih Država, Kanade, Španije i Njemačke se nadmeću.

Oni su došli u glavni grad Sjedinjenih Država kako bi prikazali najnovije u zelenoj tehnologiji i solarnoj energiji u okviru Solarnog Decathlona 2009., pod pokroviteljstvom američke vlade. Najatraktivnije, i energetski najefikasnije, sunčevom energijom napajane kuće koje su izgradili studenati biće nagradjene.

Američki ministar energije, Steven Chu je prilikom otvaranja podstakao polet studenata ukazujući na realnost potrošnje energije.

"U Sjedinjenim Državama oko 40 procenata energije troši se u zgradama, komercijalnim i stambenim. I slično je širom svijeta."

20 timova su izabrani prije dvije godine kroz nadmetanje.

Španski tim je predstavio projekt "Crna i Bijela kuća". Solarni paneli na krovu se naginju kako bi pratili sunce tokom dana. Oni su smješteni na vrhu piramide koja dozvoljava lagano okretanje.

Profesor Giuseppe Adell sa Politehničkog univerziteta u Madridu objašnjava: "Pneumatski sistem sa motorom koji pokreće nekoliko kablova je programiran da se okreće prema sunčevoj svjetlosti."

Adelle kaže da su vertikalni paneli na fasadi kuće takodjer solarni receptori koji se okreću ručno, prema suncu. On kaže da kuća može proizvesti dovoljno energije za svoje potrebe.

Univerzitet Cornell učestvuje po treći put, sa 150 studenata. Oni su izgradili jedinu kružnu kuću, inspirisanu oblikom silosa.

Chris Werenr, je lider Cornellovog tima: "Kuća u potpunosti koristi solarnu energiju. Mi svu toplu vodu i grijanje dobijemo iz vakumiranih solarnih cijevi koje vidite iza mene. Mi imamo 40 fotovoltažnih panela General Electrica na krovu i tako imamo svu energiju koja nam je za kuću potrebna."

Werner kaže da se nada da će paneli proizvesti čak više energije nego što je za kuću potrebno i da će višak moći prodati u elektro mrežu.

Solarni dekatlon ocjenjuje deset različitih elemenata, od arhitekture, gradnje, komfora i mogućnosti komercijalne proizvodnje.

XS
SM
MD
LG