Linkovi

SAD: Dow Jones ponovo iznad 10.000 poena


Dow Jones industrijski prosjek, najznačajniji pokazatelj vrijednosti na Wall Streetu, njujorškoj berzi, jučer je prešao indeks od 10.000 poena. Tome su prethodile ohrabrujuće vijesti iz američkog finasijskog sektora. Analitičari ekonomskih kretanja upozoravaju da je još dug put do potpunog ekonomskog oporavka, a investitori vjeruju da rast vrijednosti Dow Jonesa i drugih berzanskih pokazatelja pokazuju da ekonomska kretanja idu u dobrom pravcu, polako ali sigurno.

Ta jučerašnja vrijednost indeksa Dow Jones od preko 10.000 poena, po prvi put ove godine, za one koji su spremni ulagati, a takvih je sve više, je najvidljiviji indicator, osim ekonomskog oporavka, da je i najgora finansijska kriza posljednjih decenija okončana.

Jonathan Corpina, broker na Wall Streetu, nije krio oduševljenje:

"Vrlo smo sretni onim što vidimo. Investitori su uvjereni da idemo u pravom pravcu ekonomskog opravka."

Dow Jones, indeks kojim se mjeri stabilnost i vrijednost 30 kompanija, najvećim dijelom iz javnog sektora, tu psihološki vrlo zanačajnu granicu prešao je nakon dobrih poslovnih vijesti iz Intela, najvećeg proizvođača mikročipova, i banke JP Morgan Chase. Jedna od najmoćnijih američkih banaka ostvarila je veliki profit u trećem kvartalu ove godine i među prvima je federalnoj vladi vratila veliku pozajmicu.

Po ocjeni gospodina Corpine finansijski sektor je sada pouzdan oslonac investitorima:

"I nakon vraćanja te pozajmice, Morgan Chase je stabilan. Profiti i balansi drugih banaka pokazuju da će finansije u cjelini biti stabilne."

Uz druge dobre vijesti iz finasijskog sektora, The Wall Street Journal je izvijestio da su bankari i finasijski službenici kućama odnijeli 150 milijardi dolara bonusa. Pitanje bonusa je nešto što federalna vlada nastoji regulirati.

Povećanje profitabilnosti u finasijskom sektoru još uvijek nisu osjetili prosječni Amerikanci. Analitičar Dan Arnall ističe da njihove plate i potrošnja miruju i dodaje:

"Ljudi su s pravom zabrinuti za radna mjesta, jer kompanije profit još uvijek ne ulažu u proširenje poslovanja."

Mada nezaposlenost i dalje raste, analitičari ocjenjuju da povratak Dow Jonesa na indeks od preko 10.000 poena znači i toliko potreban pshiloški podsticaj oporavku američke ekonomije.

XS
SM
MD
LG