Linkovi

Ujedinjeni narodi: BiH nova, nestalna članica Vijeća sigurnosti


Danas je na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda glasanjem odlučeno da nove nestalne članice Vijeća sigurnosti budu Bosna i Hercegovina, jedini kandidat istočnoeuropske grupe, Liban, Gabon, Brazil i Nigerija. Mandat BiH u Vijeću sigurnosti, trajati će od 1. januara 2010. do 31. decembra. 2011. godine. Svih pet zemalja dobilo je već u prvom krugu glasanja potreban broj glasova.

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u svjetskoj organizaciji Susan Rice čestitala je predstavnicima izabranih zemalja i izrazila zadovoljstvo što će imati priliku surađivati sa njima. Britanski ambasador John Sawers izrazio je uvjerenje da će sa novim članicama Vijeće sigurnopsti biti jače.

Bosna i Hercegovina i Liban su kao članice Vijeća sigurnosti, a i tokom procesa utvrđivanja kandidature i rasprava koje su tim povodom bile vođene su bile, u neobičnoj poziciji. BiH se još uvijek oporavlja od ratnih zbivanja, oporavlja i politčki i ekonomski, a Liban je zemlja sa jednom od najvećih misija mirivnih snaga Ujedinjenih naroda.


XS
SM
MD
LG