Linkovi

Mirovni proces na Srednjem Istoku: SAD moraju odlučno i jasno posredovati


Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama je u prošlomjesečnom govoru tokom zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija istakao značaj postizanja sveobuhvatnog mira na Srednjem Istoku. Po njegovoj ocjeni, Palestinci i Izraelci bi trebalo da se prihvate formalnih, zvaničnih pregovora o čemu još nema saglasnosti dvije strane, unatoč posredovanju američkog specijalnog izaslanika Georgea Mitchella.

Sukob Palestinaca i Izraelaca oko tla kojeg i jedni i drugi smatraju svetim, uz mnogobrojne žrtve i razaranja na obje strane, traje već decenijama. Mirovni proces, uz američko posredovanje, tapka u mjestu.

Philip Wilcox, predsjednik Fondacije za mir na Srednjem istoku, zamolio je za mišljenje četvoricu bivših istaknutih zvaničnika sa velikim iskustvom u mirovnim naporima. Jedan od njih je i bivši predsjednik Jimmy Carter.

Mišljenja četvorice zvaničnika, kao video snimak, proslijeđeni su u Bijelu kuću i članovima američkog Kongresa. Gospodin Wilcox ističe, u kraćem razgovoru za Glas Amerike, ključnu preporuku za ostvarivanje mira na Srednjem Istoku:

„Politički sistem i kod Palestinaca i kod Izraelaca je difunkcionalan kada treba rješavati pitanja sigurnosti, teritorija, mira... To znači da, ako ne bude treće strane koja će posredovati, neće biti ni mira. I to je uloga koju bivši zvaničnici preporučju predsjedniku Sjedinjenih Država."

Gospodin Wilcox smatra da američko posredovanje mora biti bazirano na viziji predsjednika Obame koju je i on formulirao dosta široko:

„Jedina solucija za težnje obje strane može biti ostvarena kroz dvije države u kojima Palestinci i Izraelci žive u miru i sigurnosti."

Bijela kuća traži od Izraela da zamrzne gradnju naselja na Zapadnoj Obali i nastoji dvije strane privoljeti za ožive zvanične razgovore. Palestinci to neće prihvatiti sve dok, kako ističu, Izrael nastavlja graditi naselja. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, pak, ne pristaje na totalno zamrzavanje gradnje.

Na video snimku Fondacije za mir na Srednjem Istoku bivši predsjednik Jimmy Carter kaže da gradnja naselja minira soluciju o dvije države i traži od gospodina Obame da i on to jasno kaže:

„Potrebno je da jasno stavi do znanja njegovu poziciju o gradnji naselja, o rušenju kuća u istočnom dijelu Jerusalema, o sigurnosti Izraela, o nužnosti jedinstva Palestinaca i vlasti izabrane na poštenim i slobodnim izborima, potrebno je da jasno definira saradnju sa Egiptom koji posreduje u pregovorima između Hamasa i Izraelaca... O tome predsjednik Obama treba da bude vrlo jasan."

Nakon susreta sa gospodinom Netanyahuom i palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u New Yorku gospodin Obama je, međutim, napravio korak nazad rekavši da nastavak pregovora ne bi trebalo uslovljavati.

I bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Zbignjev Brzezinski ističe da Sjedinjene Države trebaju biti čvrste ruke:

„U krajnjem, ni jedna strana nije spremna napraviti nužne ustupke. Konstruktivan, objektivan i energičan medijator izvana može pokrenuti zastali mirovni proces naprijed."

I Brent Scowcroft, takođe bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost, se slaže sa ovom ocjenom:

„Naš predsjednik treba iskoračiti i reći .... ovo je američki prijedlog, a i palestinsko vođstvo i izraelski lideri mogu Palestincima i Izraelcima reći da to nije ono što tačno žele, ali da je to ono što su Amerikanci napravili za njih."

Bivši američki zvaničnici ne očekuju da gospodin Obama izloži detalje solucije. Međutim, još od vremena Bila Clintona kao predsjednika, među stručnjacima postoji široka saglasnost o detaljima rješenja dvije države, jedna uz drugu.

Bivši državni sekretar James Barker kaže:

„Trebalo bi da to budu dvije države, jedna uz drugu u miru. Mnoga naselja podignutia na prostoru koji neposredno okružuje Jerusalem trebalo bi da zadrže Izraelci. Palestincima bi trebalo istom zemljišnom površinom na drugim postorima kompenzirati gubitak tla oko Jerusalema. Bilo je i drugih zemljišnih kompenzacija koje su prihvatane i ostvarivane."

Četvorica bivših visokih američkih zvaničnika vjeruju da postoji historijska mogućnost za rješenje arapsko-izraelskog sukoba, za rješenje koje će Palestincima donijeti slobodu, Izraelcima osigurati bezbjednost, a trajan mir i jednima, i drugima, i Svetoj zemlji.

XS
SM
MD
LG