Linkovi

Hillary Clinton pozvala Rusiju da poštuje osnovna ljudska prava


Američki državni sekretar Hillary Clinton kaže da je za Rusiju važno da poštuje osnovna ljudska prava i slobode, uključujući pravo otvorenog učešća u političkom procesu.

Gospodja Clinton je, obraćajući se studentima Moskovskog univerziteta, danas rekla da gradjani moraju biti u mogućnosti da odluče pod kakvim će zakonima živjeti. Ona je rekla da je sloboda zauzimanja nepopularnog stajališta i neslaganje sa uobičajenom mudrošću ključno obilježje inovativnog društva.

Zbog tih vrijednosti, rekla je Hillary Clinton, nedavni napadi na novinare i aktiviste ljudskih prava u Rusiji izazvali su veliku zabrinutost Washingtona.

Tokom ranijeg intervjua na lokalnom radiju, ona je govorila o smrti novinarke Anne Politkovskaya-e, koja je ubijena 2006.

Američki državni sekretar je rekla da je njena zemlja spremna da prevazidje vrijeme žestokog rivalstva iz perioda Hladnog rata.

Hillary Clinton završava dvodnevnu posjetu Rusiji gostovanjem na javnoj tribini u Moskvi, nakon čega će posjetiti Tatarstan, etnički veoma raznovrsnu republiku istočno do Moskve, sa većinskom muslimanskom populacijom.

Gospodja Clinton je jučer pozvala na tješnje veze sa Rusijom, nakon susreta sa predsjednikom Dmitrijem Medvedevom u Moskvi. Ona je naglasila potrebu zajedničkog rada Sjedinjenih Država i Rusije na ključnim pitanjima, uključujući Sjevernu Koreju i kontrolu nuklearnog naoružanja. Gospodin Medvedev je rekao da je suradnja sa Sjedinjenim Državama na visokom nivou.

Ruski minister vanjskih poslova, Sergei Lavrov se u utorak sastao sa gospodjom Clinton. On je rekao da su Sjedinjene Države i Rusija ostavrile značajan napredak na planovima smanjivanja svog nuklearnog arsenala.

Clinton je rekla da su pregovori usmjereni na postizanje novog sporazuma o razoružanju koji bi zamjenio postojeći START, koji ističe u decembru. Ona je, takodjer, rekla das u Sjedinjene Države zainteresirane za suradnju sa Rusijom oko novog američkog plana suprostavljanja prijetnjama koje dolaze od Irana.

Rusija je pozdravila odluku američkog predsjednika Baracka Obame da odustane od plana Bushove administracije na podizanju sistema odbrane od raketa u Češkopj Republici.

XS
SM
MD
LG