Linkovi

Američke vojne snage u Afganistanu i dalje čekaju potporu


Američki marinci u Afganistanu se fokusiraju na talibanksa uporišta na jugu zemlje.

Jučer su surađivali sa lokalnim afganistanskih selima kako bi zauzeli provinciju Helmad.

Bilo je potrebno 200 marinaca i dva dana da bi napredovali 4 kilometra do Barche, uz suočavanje s pobunjeničkim napadima i ekspozivnim klopkama duž cesta.

Narednik Thomas Whorl je opisao dio misije.

"Pretraživanje područja, provjeravanje da nema skrivenih eksplozivnih klopki i potraga za Talibanima."

Pritisak se povećava i u Washingtonu, gdje se predsjednik Obama konzultira sa savjetnicima za sigurnost o zahjevu američko-afganistanskog zapovjednika, generala Stanleya McChrystala za dodatnih 40,000 vojnika.

General je rekao predsjedniku Obami da treba dodatne trupe kako bi gurnuo nazad Talibane i kako bi uvjerio afganistanski narod da pobunjenici neće pobijediti.

Predsjednik Obama je s jedne strane pod pritiskom demokrata da povuče trupe iz rata, a s druge strane pod pritiskom nekih prominentnih republikanaca da udovolji vojnim zahtjevima.

"Ja sam uvjeren da analiza generala McChrystala ne samo da je točna, nego se treba što prije pretvoriti u djelo." Komentirao je John McCain, senator republikanac.

Trupe su također potrebne kako bi se osigurala područja i rad Amerikanaca koje je poslao State Department kako bi pomogli razvoju siromašnih područja i podigli samopouzdanje afganistanskom narodu.

Glavni sekretar Hillary Clinton je objasnila misiju u nedjelju u Londonu.

"Izazov je bio ono što smo naslijedili, uključujući zahtjev za dodanim trupama neposredno nakon što je predsjednik preuzeo vlast, podrazumijevajući da smo željeli integrirati naš civilni i vojni pristup."

Kompleksnosti situacije su nadodali i afganistanski izbori i optužbe o nevaljanosti izbora, te odgađanje proglašenja finalnih rezultata.

Predsjednik Hamid Karzai je jučer izrazio zabrinutost.

"Kao rezultat odgađanja, Afganistan se suočava sa sigurnosnim izazovima iz dana u dan."

Preliminarni rezultati objavljeni prošli mjesec su pokazali pobjedu Hamida Karzaia sa 54% glasova. Međutim ponovno prebrojavanje, čiji se završetak očekuje ovaj mjesec, bi mogli pokazati da je pobjednik Abdullah Abdullah, ako Karzai dobije manje od 50% glasova.

XS
SM
MD
LG