Linkovi

Hillary Clinton i Sergei Lavrov zatražili od Irana da suradjuje sa medjunarodnom zajednicom


Američki državni sekretar Hillary Clinton, zajedno sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom zatražila od Irana da suradjuje sa medjunarodnom zajednicom oko svog nuklearnog programa.

Oni su danas govorili novinarima u Moskvi, gdje se gospodja Clinton nalazi u dvodnevnoj posjeti.

Lavrov kaže da bi nametanje sankcija Teheranu bilo kontraproduktivno. Hillary Clinton je rekla da Sjedinjene Države ne traže dodatne sankcije u ovom trenutku. Ona je odala priznanje Rusiji za, kako je rekla, izuzetne napore na suradnji u uvjeravanju Irana da dokaže da redai na razvoju nuklearnog oružja.

Visoki zvaničnik State Departmenta je jučer rekao da će gospodja Clinton podstaći Rusku stranu da kažu koje su specifične mjere pritiska spremne koristiti kada se pridruže Sjedinjenim Državama i njenim saveznicima u suočavanju sa Iranom.

Predstavnici šest svjetskih sila, uključujući Sjedinjene Države i Rusiju, odpočeli su pregovore sa Iranom o njegovom nuklearnom program.

Ruski predsjednik Dmitri Medvedev je prošlog mjeseca rekao da su sankcije ponekad neizbježne.

Iran se prije dvije sedmice složio da medjunarodnim inspektorima dozvoli posjetu svojim postrojenjima za obogaćivanje uranijuma. Ali je gospdja Clinton u nedjelju izjavila da svijet neće beskonačno čekati dokaze da Iran na pravi atomsku bombu.

U medjuvremenu, Clinton i Lavrov su, takodjer, saopćili da su ostvarili značajan napredak oko novog sporazuma na smanjivanju nuklearnog naoružanja, koji bi trebao zamjeniti postojeći START koji ističe početkom decembra.

Hillary Clinton planira i susret sa ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom, sa kojim će, prema očekivanjima, razgovarati o Afganistanu i planovima predsjednika Baracka Obame o novom planu proturaketne odbrane.

XS
SM
MD
LG