Linkovi

BiH i vizni režim prema EU: Da li će Evropski parlament usvojiti rezoluciju podrške?


Sada je već pitanje dana kada će se okončati proces dodatne podrške Evropskog parlamenta ubrzanom ukidanju viza za BiH, nakon što je uobličen prijedlog da se BiH i Albanija uvjetno pridruže Makedoniji, Srbiji i CG u bezviznom režimu. O mogućnosti da bi, ne čekajući proceduru, čim ispune preostale uvjete, BiH i Albanija dobile i ukidanje viza, oglasio se i Vanjsko-politički komitet EP dajući toj mogućoj rezoluciji parlamenta punu podršku. Naredni komitet koji se o tome treba izjasniti je i Komitet za unutrašnje poslove gdje je najžešće protivljenje prijedlogu izrazila švedska parlamentarka Anna Maria Corazza Bildt, inače supruga ministra vanjskih poslova Švedske i aktuelnog predsjedavajućeg Vijećem EU Carla Bildta:

Gospođa Bildt, kaže, između ostalog i ovo:


"Nemojte da varamo bosanskoherecegovačke narode. Ovaj prijedlog doslovno glasi: reći ću ti da prelaziš sa crne na bijelu listu, sa negativne na pozitivnu, ali vrata ostaju zaključana! Vizu svakako nećeš dobiti, jer je krijem ispod stola."

Za evropskog parlamentarca iz Slovenije Jelka Kacina neobjašnjiv je balkanski angažman Bildtovih, kojima, po njemu, nije bio dovoljan "butmirski cirkus":

"Jednostavno, ne možes razumjeti da na drugoj strani neka druga osoba, koja nosi isto prezime i u srodstvu je sa tim istim Bildtom, ovde, u Evropskom parlamentu galami protiv uključivanja BiH u paket pet država koje napreduju ka ukidanju viza…. To je stvarno van pameti. To neko ko nikada nije bio u Bosni i Hercegovini ne bi napravio. A sada se dešava da osobe koje su živjele i radile u Bosni i Hercegovini rade na štetu Bosne i Hercegovine. To je stvarno van pameti. Neko bi rekao da je skandinavski… Nije, to je balkanski pristup par exelans kojeg se mora skinuti što je moguće prije."

A gospođa Bildt dodaje i objašnjenje koje ne pojašnjava mnogo:

"Ne, nisam bila protiv tog prijedloga… Samo sam željela da se to uradi na način na koji je to jedino moguće… Jer, jer ako nismo realistični, tada rizikujemo kašnjenje cijelog procesa, a to je posljednje što želim".

Struja u Komitetu koju predstavlja Bildtova želi Evrospkoj komisiji prepustiti odluku o tome da li je i kada će BiH biti spremna za bezvizni režim, slažući se sa argumentima Komisije i predsjedništva EU da bi dodavanje BiH i Albanije spisku za zemalja za bezvizni režim, u trenutku kada je pravni proces ukidanja viza za Srbiju , Crnu Goru i Makedoniju već započeo, moglo dovesti do dodatnih komlikacija i kašnjenja.

Drugi, BiH naklonjeniji u Evropskom parlamentu, ne žele gubiti vrijeme, vjerujući da bi makar i uvjetan prolaz zemlje na bijelu listu imao višestruko dobar odjek na terenu.

XS
SM
MD
LG