Linkovi

Film “Amreeka” – priča sa useljeničke strane


Šta čeka majku i njenog maloljetnog sina kada se usele u Ameriku? I šta ako su uz to Palestinci i njihov dolazak se podudari sa Zaljevskim ratom 1991. u kojem su Sjedinjene Države predvodile rat protiv Iraka. Novi film Amreeka, nedavno se počeo prikazivati u američkim kinima, i pokušava odgovoriti na ta i druga pitanja o životu u Americi za one koji su iz veoma drugačijih dijelova svijeta. Saqib ul-Islam iz Glasa Amerike na Urdu jeziku razgovarao je sa autricom scenarija i rediteljicom filma, Cherien Dabis, kako bi saznao više o filmu Amreeka i ženi koja je uspjela.

Tema je ozbiljna, ali film Amreeka je iznenadjuće topal i na nekim mjestima čak bezbrižan. Scenarista i reditelj, Cherien Dabis kaže da je film baziran na njenom vlastitom iskustvu tokom prvih dana Zaljevskog rata 1991., kada je imala 14 godina. Njeni roditelji Palestinsko-jordanskog porijekla su imigrirali u središnji dio Amerike nekoliko godina ranije.

Prije rata, porodica Dabis, njena majka i otac, i starija sestra - živjeli su uglavnom tipičan američki život. Njen otac, lječnik - imao je uspješnu ordinaciju, ali se sve promjenilo kada je počeo rat.

"U biti, mnogo toga što se dešava u filmu je to što se dešavalo nama 1991. Moj otac, koji je lječnik, izgubio je mnoge od svojih pacijenata tokom rata jer ljudi nisu željeli da idu lječniku Arapu. I dobivali smo prijetnje smrću, kao što se dešava u filmu. Ustvari, ono što se dešavalo u stvranom životu bilo je čak i gore. Pripadnici Tajne službe su se pojavili u mojoj školi kako bi istražili govorkanja da je moja 17-to godišnja sestra trenirana da ubije predsjednika." Kaže Cherien Dabis, autorica filma "Amreeka".

Dabis kaže da ju je njeno iskustvo kao Amerikanke arapskog porijekal tokom godina Zaljevskog rata podstaklo da nešto uradi kako bi pomogla da se predožbe o Arapima u Americi promjene. Učinilo joj se da bi film bio najbolji način da dopre do različitih kultura i ostavi utisak na ljude. U septembru 2001 krenula je u New York da pohadja školu za film.

"Zapravo sam se u New Yorku našla, nekoliko dana prije 11/9. Upravo sam tu stigla da pohadjam filmsku akademiju na Columbia Univerzitetu. I znate, to me je podsjetilo na ono kroz što su prošli moji rodtelji. Vidjela sam to u New Yorku. I čitala sam mnoge priče o tome kako su Amerikanci porijeklom sa Srednjeg Istoka, ili Amerikanci koji samo liče na nekoga sa srednjeg istoka, bili meta napada i žrtveni janjci. I pomislila sam da je zaista vrijeme da mi ispričamo našu imigrantsku priču. Priču o ljudima koji su došli u ovu zemlju očekujući Američki san i susreli se sa nečim drugačijim, dijelom zbog političke klime."

Medjutim film "Amreeka" se ne bavi politikom ili religijom. On se fokusira na uspone i padove majke Palestinke i njenog sina dok pokušavaju izgraditi novi život u novoj zemlji u najteže vrijeme. Dabis kaže da je, više od same životne drame, željela naglasiti humor i apsurdnost kako bi svi, bez obzira odakle dolaze, mogli suosjećati sa zbivanjima.

"Mi u Arapsko-Američkoj zajednici smo posebno shvatili, da je zaista bilo hitno potrebno da ispričamo svoju priču, jer smo uveliko pogrešno predstavljeni, ili smo nedovoljno predstavljeni, i jednostavno sam osjećala da je sada vrijeme."

"Amreeka" je imala premijeru ove godine na Sundance festivalu, a prikazana je i na Cannes-kom festivalu, uz pretežno pozitivne ocjene. A što se tiče autorice, magazin Variety, možda najvažnija publikacija u američkoj industriji zabave i filma, ju je svrstao medju 10 reditelja koje treba gledati ove godine. U narednim godinama, kako izgleda, Cherien Dabis će imati priliku da ispriča još mnoge priče.XS
SM
MD
LG