Linkovi

Carl Bildt: Nećemo držati cijeli region taocem Bosne!


Poruka predstavnika međunarodne zajednice na Butmiru je bila jasna i kratka: neophodno je donijeti odluke koje će ubrzati integrativne tokove BiH!


"Predstavnici EU i SAD došli su ovdje da bi rekli liderima BiH da je zaista vrijeme da se pridruže ostatku regiona u kretanju naprijed ka evropskim i evroatlantskim integracijama. Ne želimo da BiH zaostaje. Ne želimo da se dogodi ono što se dogodilo sa bezviznim režimom. Lideri nisu donijeli odgovarajuće odluke i to je ono što zaista ne želimo", istakao je Karl Bild, i dodao da poruke SAD i EU nisu naročito dramatične, te nastavio:

Mi želimo da Bosna krene naprijed ali to zahtijeva odluke koje moraju donijet sami BH političari.Ovo je trenutak da se to i uradi. Mi nećemo kompletan region držati taocem zbog Bosne, ostatak regije će krenuti naprijed. A mi želimo da i BiH bude dio toga procesa, kazao je gospodin Bildt.

A pomoćnik američkog državnog sekretara Jim Steinberg je naglasio:


Vjerujemo da ima elemenata u ovome koji obećavaju, i koji bi mogli formirati osnovu za budući dogovor strana, da poduzmu zajedničke korake naprijed, i prema prijemu u EU, kao i ka mapi za članstvo u NATO savezu, kazao je Steinberg, dodajući da je susret prilika da se ide dalje, ali i da se shvti da se ne može odjednom postići sve, te da je potrebno da predstavnici političkih stranaka shvate da niko neće dobiti ispunjenje maksimalističkih zahtjeva.


Susreti u posljednjih 20 sati su bili posvećeni budućnosti BiH, kazao je predstavnik za proširenje Unije, Oli Rehn. Radi se o evropskoj budućnosti BiH, nje kao članice Unije, i konačno kao članice i NATO saveza, kazao je predstavnik Evropske Unije za pitanje proširenja, Oly Rehn.

XS
SM
MD
LG