Linkovi

Barack Obama dobitnik Nobelove nagrade za mir


Nakon manje od godinu dana na funkciji predsjednika Sjedinjenih Država, Barack Obama je osvojio Nobelovu nagradu za mir 2009. Norveški Nobelov komitet u Oslu je predsjedniku Obami odao priznanje za, kako se navodi, "izvanredne napore na jačanju međunarodne diplomacije i suradnje među narodima", posebno naglašavajući njegove napore da svijet oslobodi nukelarnog naoružanja. Nagrada je izazvala pomješane reakcije priznjanja i iznenadjenja.

I sam predsjednik Obama je rekao da je iznendajen i duboko počestvovan viješću, ali je rekao da na nagradu gleda kao poziv na akciju.

Saopštavajući odluku, predsjednik Norveškog Nobelovog komiteta Thorbjoern Jagland je rekao:

"Norveški Nobelov komitet je odlučio da Nobelovu nagradu za mir 2009. Dodjeli predsjedniku Sjedinjenih Država, Baracku Obami za njegove izvanredne napore ka jačanju međunarodne diplomacije i suradnje među ljudima.

U obrazloženju se navodi da su pod vodjstvom predsjednika Obame „dijalog i pregovori" prvenstveni instrument rješavanja, čak i najproblematičnijih međunarodnih sukoba".

"Vrlo rijetko je neka osoba do tog nivoa, kao predsjednik Obama, privukla pažnju svijeta i ljudima dala nadu za bolju budućnost." Rekao je predsjednik Norveškog Nobelovog komiteta Thorbjoern Jagland.

Danas, ispred Bijele kuće, Obama je ovako reagirao: "Nisam očekivao da ću se jutros probuditi na ovaj način."

Zatim je rekao da je duboko počastvovan: "Želim da se zna da na ovu nagradu ne gledam kao na priznanje mojim ostvarenjima, nego na afirmaciju američkog liderstva u korist stremljenja ljudi u svim zemljama na svijetu."

Činjenica da je nagrada data lideru koji je manje od devet mjeseci u uredu mnoge je iznenadila.

Predsjednik Norveškog Nobelovog komiteta je odgovorio na pitanje da li je nagrada preuranjena: "Ukoliko pogledate istoriju Nobelovih nagrada za mir, vidjećete da smo u mnogim okolnostima pokušali da podstaknemo ono što mnoge ličnosti pokušavaju da učine."

Danas, brojne medjunarodne ličnosti pozdravljaju vijest, uključujući italijanskog premijera Silvija Berlusconija: "Dok je trajala sjednica vlade primili smo vijest da je Obama osvojio Nobelovu nagradu za mir. To smo pozdravili iskrenim ovacijama. Nagradjivanje predsjednika Nobelovom nagradom za mir je investiranje u budućnost jer će trebati da se prema svima odnosi ekumenski."

Francuski ministar vanjskih poslova, Bernard Kouchner je takodjer pozdravio odluku: "Želim da mu čestitam. Obradovan sam tom viješću. On će od sada trebati još više da se dokazuje."

Nagrada za mir dolazi u vrijeme kada je Amerika umješana u dva rata, u Iraku i Afganistanu.

Gospodin Obama, koji je inauguriran u januaru, je prvi Afro-Amerikanac predsjednik sjedinjenih Država. Još samo dva američka predsjednika su nagradjena dok su bili u uredu, Theodore Roosevelt i Woodrow Wilson, uz Jimmy-a Cartera, nagradjenog dvije decenije nakon što je napustio ured.


XS
SM
MD
LG