Linkovi

Barack Obama: Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za mir


Američki predsjednik Barack Obama je dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za mir. Norveški Nobelov komitet u Oslu je predsjedniku Obami odao priznanje za, kako se navodi, "izvanredne napore ka jačanju međunarodne diplomacije i suradnje među narodima". Zvaničnici Bijele kuće kažu da je predsjednik Obama počašćen što je dobio Nobelovu nagradu za mir.

Odbor, koji je jednoglasno donio odluku o dobitniku, posebnu je važnost pridao predsjednikovoj viziji i naporima za „svijet bez nuklearnog oružja". Objavljujući dobitnika nagrade Odbor je naveo da su pod vodstvom predsjednika Obame „dijalog i pregovori" prvenstveni instrument rješavanja „čak i najproblematičnijih međunarodnih sukoba". Nobelov odbor dodao je da je američki predsjednik „zadobio pažnju svijeta" te „svom narodu dao nadu za bolju budućnost". Ova nagradu američki predsjednik dobio je u trenucima dok su Sjedinjene Države uključene u ratove u Iraku i Afganistanu.

Iz svijeta stižu i prve reakcije na proglašenje dobitnika Nobelove nagrade za mir. Fondacija bivšeg južnoafričkog predsjednika Nelsona Mandele je saopćila da pozdravlja dodjelu Nobelove nagrade za mir 2009 Baracku Obami. Govoreći u ime gospodina Mandele, fondacija navodi da se nada da će nagrada ojačati predanost predsjednika Obame ka promoviranju mira i iskorjenjivanju siromaštva.

Premijer Zimbabvea Morgan Tsvangirai,koji se smatrao najjačim kandidatom za Nobelovu nagradu za mir, je za agenciju Reuters rekao da američki predsjednik zaslužuje nagradu.

Suradnik iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinejada je za francusku agenciju vijesti rekao da bi nagrada trebala podstaknuti predsjednika Obamu da počne raditi ka okončanju nepravde u svijetu.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak je izrazio nadu da će nagrada ojačati sposobnost predsjedika Obame da postigne regionalni mir na srednjem istoku.

XS
SM
MD
LG