Linkovi

Jelko Kacin: Sastanak na Butmiru "cirkus i show" koji nameće Carl Bildt


Najava skorog susreta evropskih i američkih visokih zvaničnika sa političkim vrhom BiH na Butmiru, za evropskog parlamentarca iz Slovenije, liberala Jelka Kacina, nije i najava mogućeg raspleta bosanskohercegovačke političke krize. Prije svega, on ne vjeruje u ozbiljnost poruke kakvu sa sobom nosi bitan učesnik u tim razgovorima, švedski ministar vanjskih poslova i predsjedavajući Vijećem EU Carl Bildt.

Međunarodna zajednica, prije svega, EU, trebala bi, umjesto pompezno najavljivanog tzv. ključnog sastanka, istinski i trajnim mjerama podržati BiH, upozorava gospodin Kacin. On podsjeća da je Carl Bildt je već jednom imao priliku da se okuša u BiH i njegov (i) pokušaj(i) je propao(li). Sličan ishod slovenački euro-parlamentarac očekuje i za "butmirsku predstavu":

"Ja mislim da je taj sastanak na zahtjev nekog vanzemaljca koji se sada, po prvi put, spustio u BiH i sada bi želio napraviti direktno satelitsko javljanje iz Bosne za cijelu galaksiju. Ja nešto takvo od gospodina Bildta nisam očekivao, i izgleda da je došlo krajnje vrijeme da se to švedsko predsjedavanje EU završi jer to, jednostavno, stvara samo štetu. Umjesto da se stvari smire i da se BiH okrene ka sebi, u sebe…. Jer BiH nije problem za region, već sama za sebe, jer nije u stanju za sebe napraviti ono što ljudi u zemlji očekuju i moraju dobiti. Zato taj show pristup nije stvar koja bi u ovom trenutku mogla nešto veliko postići. Ja jednostavno želim taj deveti oktobar što je brže moguće zaboraviti".

Šta onda reći svima onima koji polažu nade da će se se ipak nešto pozitivno dogoditi, bilo je jedno od pitanja dopisnika Glasa Amerike gospodinu Kacinu.

"Mislim da se čuda rijetko događaju i da se devetog nikakvo čudo ne može desiti. Ono što je BiH u ovom trenutku potrebno je dogovor da se smekšaju stavovi što se tiče promjene Ustava. Bosna I Hercegovina jednostavno treba ustav koji će omogućiti da država profunkcionira. Sada je to najkompliciranija država na tlu evropskog kontinenta i ako želimo da u uslovima finansijske, ekonomske i političke krize, pa i podjeljenosti koja je u BiH odavno prisutna, nađemo neko rješenje, jednostavno, moramo smekšati ustav. To je pravi put i tu možemo nešto postići. Primjera radi, u ovom momentu je prošlo godinu dana od kako Mostar nema načelnika… Takve stvari treba rješavati. Znači, potreban je cijeli niz tih malih koraka, pomjeranja koji pokazuju da je BiH normalnija, a ne cirkus i show koji se sada na neki način nameće od strane gospodina Bildta".

Da li upošte treba očekivati da neko sleti na sarajevski aerodrom donoseći sa sobom rješenja za BiH?

"Ja ne vjerujem u pristup koji je rukovođen gospodinom Bildtom. On je bio "šerif " u BiH i nije se dokazao. I sa takvim pristupom ponovo, u mojoj zemlji bi rekli"podgrijana supa…" i to je to. Ja jednostavno mislim da iz toga ne može izaći ništa pozitivno. To je moje lično mišljenje i nudim svoju odgovornost za ovo što govorim, ali mislim da je došlo vrijeme da se ne možemo više jedan pred drugim pretvarati kako smo napravili veliki događaj, a u biti to je samo kampanja gospodina Bildta koji želi preuzeti neke druge funkcije unutar EU."

XS
SM
MD
LG