Linkovi

Dragan Čavić odbio sudjelovanje sastanku na ButmiruBivši predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić saopštio je danas u Banjaluci da, iako pozvan, neće prisustvovati sastanku lidera najvećih političkih stranaka iz BiH sa zvaničnicima američke administracije i Evropske Unije koji bi se trebao održati u petak u Butmiru. Čavić, koji je ranije sa istomišljenicima istupio iz Srpske demokratske stranke i osnovao Demokratsku partiju, smatra da je sastanak u Butmiru, pokušaj ulaska međunarodnih faktora na najvišem nivou u Bosnu i Hercegovinu s ciljem rješavanja unutrašnjih političkih pitanja.

Ja sam prekjučer, u ponedjeljak ujutru poslao pismo amasadoru Charlseu Englishu u kojemu sam ga obavijestio da neću prisustvovati sastanku na Butmiru. Dakle, moje prisustvo tamo je suvišno iz čitavog niza razloga. Ali osnovni razlog zbog kojeg sam ja odlučio da uopšte nema potrebe za mojim prisustvom tamo, leži u dvije činjenice; jedna je da u RS ne postoji ni pokušaj odgovorne vlasti da postigne konsenzus između ključnih političkih aktera u RS oko pitanja koja dolaze na dnevni red jako ozbiljnog sastanka koji će se održati u petak i subotu na Butmiru, nego naprotiv u RS postoji već jedno duže vrijeme nastojanje vladajućeg režima da lokalne političke aktere podijeli na patriote i izdajnike.

Dakle, obavijestio sam ambasadora, bilo je pokušaja razgovora sa raznih strana da se utiče na mene da promijenim svoju odluku. Ja svoju odluku nisam promijenio. Ispostavit će se, a u to ne sumnjam, da će se dogoditi ono što su Tihić i Silajdžić željeli da u BiH uđe međunarodni faktor na najvišem nivou kako bi rješavao politička pitanja, i da je to tačnogovori činjenica da drugi čovjek State Departmenta, danas zamjenik državnog sekretara gospođe Hillary Clinton, James Stuarti s druge strane predsjedavajući savjeta ministara Evropske Unije, dakle prvi čovjek Evropske Unije dolaze na operativni sastanak na Butmir.

Ovo je sastanak na najvišem diplomatskom nivou od Daytona do danas, kad su na dnevnom redu unutrašnja pitanja BiH. Niko od nas ne zna šta će taj paket sadržavati, ali je činjenica da do tog sastanka dolazi zbog toga što se već mjesecima i gotovo čitavu godinu kvalifikuje kriza u BiH, a u ovoj godini 2009. kao osnovni induktor krize u BiH markiran je Savez nezavisnih socijaldemokrata, njihov lider i time RS. Što najbolje govori u kakvoj se pregovaračkoj poziciji nalazi RS sutra kada ti pregovori počnu.

Da bi sve špekulacije o mom navodnom učešću i neučešću prekinuo želim da obavijestim da sam to uradio prije praktično tri dana, da ne želim da učestvujem na tom sastanku.


XS
SM
MD
LG