Linkovi

Na osmu godišnjicu rata u Afganistanu još nema odluke o slanju dodatnih vojnika


Američki predsjednik Barack Obama danas nastavlja konsultacije sa visokim vojnim i političkim savjetnicima, u još jednoj sesiji revidiranja strategije rata u Afganistanu, na osmu godišnjicu njegovog početka.

Jučer je gospodin Obama u Bijeloj kući imao 90 minutni sastanak sa dvopartijskom grupom kongresnih lidera. Visoki zvaničnik administracije je nakon toga rekao da je predsjednik uvjeravao američke zakonodavce da će revizija strategije u Afganistanu biti rigorozna i promišljena, i sa osjećajem hitnosti.

Američki vojni zapovjednik u Afganistanu, general Stanley McChrystal je upozorio da bi Amerika mogla izgubiti rat ukoliko u Afgnistan ne bude upućeno dodatnih 30 do 40 hiljada vojnika.

Predsjendik Obama je rekao da je skloniji umjerenijem povećanju broja američkih vojnika.

Republikanski snetaor John McCain, Obamin rival na predsjedničkim izborima 2008., kasnije je rekao reporterima da je zabrinut da će predsjednik primjeniti polovne mjere u vodjenju rata u Afgamistanu. Gospodin Mccain kaže da je poraz Talibana ključni cilj u uklanjanju al-Qaidine terorističke mreže.

Drugi republikanci u Kongresu, kao lider manjine u Senatu, Mitch McConnell su, takodjer, tražili od predsjednika Obame da obrati pažnju na preporuke svojih vojnih zapovjendika.

Medjutim, Obamini demokrati u Kongresu sumnjičavo gledaju na rasporedjivanje novih vojnika u Afganistan. Predsjedavajuća Zastupničkog doma Kongresa, Nancy Pelosi je reporterima rekla da mnoga pitanja treba obraditi prije nego predsjednik donese odluku.

Lider demokratske većine u Senatu, Harry Reid kaže da će Kongres podržati bilo koju odluku koju predsjednik Obama donese u vezi nastavka rata u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG