Linkovi

Evropski parlament: Pokrenut proces usvajanja prijedloga da se BiH uslovno uvrsti na bezviznu listu EU


Još jedan korak BiH prema bezviznom režimu… tako bi se mogao opisati rezultat današšnjeg glasanja Vanjsko-političkog komiteta Evropskog parlmenta o prijedlogu Evropske komisije za ukidanje viza državama Zapadnog Balkana. Uz već postojeće tri države, Makedoniju, Srbiju i Crnu Goru, koje Komisija predlaže za bezvizni režim od 1. januara naredne godine, podržana je i inicijativa da se, u zagradi dodaju još i BiH i Albanija.Naravno, uslovno - kada se utvrdi da su svi uslovi ispunjeni, da tada i nastupi bezvizni režim.

Autorica inicijative za ukidanje viza BiH, članica Evropskog parlamenta iz Slovenije Tanja Fajon ističe:

"Iznimno sam zadovoljna da je to mišljenje dobilo snažnu podrššku. I sama sam jutros još jednom istakla da BiH treba poslati jasnu poruku. Sada vjerujem da ćemo naći dobar kompromis i da će u Evropskom parlamentu potpora prijedlogu da se BiH uvrsti na bijelu šengensku listu biti dovoljno snažna."

Hannes Swoboda, član Evropskog parlamenta iz Austrije, dodaje:

"Ja sam veoma zadovoljan, jer je to vrlo jasna poruka BiH. Želimo zemlju unutar Unije, unutar "bijele liste, " ali posao mora biti okončan, isti onaj koji su obavile sve ostale države. Ja se nadam da su u BiH sada svjesni odgovornosti da završe sve što je neophodno."

Pratiće se sada pažljivo šta se radi na terenu - kako ide podjela biometrijskih pasošša, da li su usvojeni neophodi zakoni i počela njihova primjena… U međuvremenu, , privodi se kraju rad na parlamentarnoj rezoluciji koja, kada i ako bude usvojena od strane parlamentarne skupštine, može imati snažnog uticaja na konačnu odluku Vijeća ministara EU o tome ko, pod kakvim uslovima i kada dobija otvorene evropske granice.

O tome gospođa Fajon kaže:

"Naredni korak je glasanje na Komitetu za unutraššnju politiku. Mislim da će se glasati 19. oktobra, a nakon toga će se cijeli Parlament izjasniti u novembru. Ja se nadam da će poruka Evropskog parlamenta biti kako je BiH postigla značajan napredak, koji će potvrditi i Evropska komisija, i da ćemo stanovnicima BiH poslati vrlo pozitivnu poruku."

XS
SM
MD
LG