Linkovi

Svjetski dan stanovanja: Polovina svjetskog stanovništva živi u gradovima
Film, Slum Dog Millionaire, smješten u sirotinjskoj četvrti Mumbaija, u Indiji, osvojio je osam Oskara i zaradio više od 360 miliona dolara širom svijeta.

Ali uspjeh filma nije zaštitio glumce od sloma urbane bujice.

Prošlog proljeća, radnici Mumbaija su uklonili baraku dječije zvijezde Azharuddin Mohammed Ismail-a kao dio projekta za uklanjanje ilegalnih prebivališta.

"Ja sam veliki heroj i ja živim ovdje, i osjećam se postiđeno." Komentirao je Azharuddin Mohammed Ismail.

Njegova majka je dodala kako ondje žive oko 15-20 godina, te da im nisu pokazali nikakvu dozvolu. Samo su došli i počeli da ruše baraku.Više od milion ljudi naziva Mumbai domom sirotinjskih četvrti. U Indiji, eksperti procjenjuju da će se 31 stanovnik sela preseliti u gradove svake minute u narednih četiri decenije.

Na svečanom otvaranju Svjetskog Dana Stanovanja u Washington-u, Dr. Anna Tibaijuka upozorila je na opasnost urbanog širenja.

"U zemljama u razvoju, kombinacija brze urbane migracije i prirodnog povećanja stanovništva proizvela je situaciju u kojoj je brzina rasta stanovništva nadmašila mogućnost da se obezbijedi stanovanje, voda, zdravstvo, obrazovanje, prijevoz i održiva osnova prirodnih resursa. "

Tibaijuka je izvršni direktor Habitata Ujedinjenih Nacija. Ona je takođe iz Tanzanije. Ona navodi da je u Africi, ubrzana urbanizacija sa zagađenosti i pretrpanosti, odmah iza side kao smrtonosna prijetnja.

Ona takođe kaže da ne trpe samo gradovi zemalja u razvoju. Zabrinutost je takođe izrazio Američki ministar za stambeni i urbani razvoj Shaun Donovan.

On kaže da 83 procenta Amerikanaca živi u gradovima koji su odgovorni za 90 procenata Američke ekonomske proizvodnje. I u toku današnje ekonomske krize, ovi građani su ozlijeđeni.

"Ako bolje pogledate, vidjećete da susjedstva, koja su suočena sa najgorom krizom u zemlji i sa najvećim gubitkom kuća i poslova, obično imaju najgori pristup prevozu, najproblematičnije škole, i najmanje ekonomskih mogućnosti. "

Svjetski dan Stanovanja Ujedinjenih Nacija je zamišljen kao forum na kome se eksperti sakupe i dijele ideje o urbanom planiranju širom svijeta.

Ovo je tema za istraživanje. Ove godine, po prvi put, više od polovine svjetskog stanovništva živi u gradovima.

Rok zvijezda i zagovornik za beskućnike Jon Bon Jovi, zadobio je pažnju publike kada ih je pozvao da rade zajedno.

"Vjerujem u moć zajedničkog rada i da kada radimo zajedno možemo ostvariti nevjerovatne stvari."

U međuvremenu, protestanti su se okupili pozivajući Američke lidere da zaustave uništenje domova siromašnih kao što se desilo i u Mumbaiju.

Deborah Rothrock iz York-a u Pennsylvania-iji je zagovornik Kampanje za Ljudska Prava Siromašnih.

"Velika korporacija je kupila zemlju na kojoj se nalaze naše mobilne kuće. Rekli su nam da moramo da ih uklonimo do 30. novembra, a ako to ne uradimo daće nam ukupno 500 dolara za njih. "

Da bi uklonila kuću, kaže ona, koštaće je $ 7,000 - a to je novac koji ona nema.

XS
SM
MD
LG