Linkovi

BiH: Protesti i u Širokom brijegu


Oliver Knezović, osumnjičeni za ubistvo mladića Vedrana Puljića, navijača FK „ Sarajevo", koji je u nedjelju ubijen u Širokom Brijegu, pobjegao je sinoć sudskim policajcima u tom gradu. Prije bijega, Knezović je navodno priznao da je pucao u navijača i ubio ga, te se sam predao. Dvojica sudskih policajaca, Ivan Barić i Marinko Barbarić, koji su bili na dužnosti kada je Knezović pobjegao, suspendovani su. Vrhovni sud FBiH, u čijoj je nadležnosti Sudska policija, istražit će da li protiv suspendovanih policajaca treba pokrenuti krivični postupak. Određene, još uvijek neprovjerene informacije, govore da se odbjegli Knezović nalazi u Hrvatskoj, a također postoje spekulacije, da je i bijeg izveden uz pomoć policije.

Knezović je, prema navodima iz Širokog Brijega, u vrijeme rata u BiH bio pripadnik zloglasne 'Kažnjeničke bojne' kojom je komandovao Mladen Neletilić Tuta, pred Haškim tribunalom za ratne zločine osuđen na 20 godina zatvora.

Inače, nakon jučerašnjih protesta u Sarajevu, danas protesti i u Širokom Brijegu. Nekoliko hiljada građana jutros se okupilo ispred zgrade Zapadnohercegovačkog kantona u znak protesta protiv nasilja i nereda koji su se u nedjelju, uoči utakmice Široki Brijeg-Sarajevo, dogodili u ovom gradu. Širokobriježani zahtijevaju da se otkrije identitet osoba koje su privedene nakon nereda i koje su, kako se tvrdi, pod pritiskom potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe puštene na slobodu, zatim traže da im nadležni obrazlože zašto nije provedena "istraga o počiniteljima pokušaja ubistva Širokobriježanina Željka Zadre i ostalih građana". Uputili su i zahtjev za smjenom kantonalnog tužitelja koji je, kako ističu, pod pritiskom gospodina Kebe naložio puštanje onih, koji su, po njihovim tvrdnjama, inscenirali nemile događaje.
Okupljanja ispred zgrade Policijske uprave u Širokom Brijegu, kako je najavljeno, će se nastaviti dok se ne ispune navedeni zahtjevi.

XS
SM
MD
LG