Linkovi

Ministar odbrane Sjedinjenih Država, Robert Gates kaže da se američke snage neće povući iz Afganistana


Gates je, tokom intervjua za CNN snimanog kasno sinoć na George Washington Univerzitetu u Washingtonu, rekao da Bijela kuća odlučuje o sljedećem koraku naprijed koji će diktirati način pobjede u ratu protiv Talibanskih militanata u Afganistanu.


Američki državni sekretar Hillary Clinton, koju je CNN takodjer intervjuisao, je rekla da Obamina administracija želi da zauzme najbolji pristup u postizanju američkih ciljeva u regionu.


Ministar Gates je rekao da će Obamina odluka o tom pitanju biti medju najznačajnijim tokom njegovog predsjedničkog mandata.


Ranije, istog dana, Gates je na konvenciji Američke Armije u Washingtonu, rekao da vojni zvaničnici i civilni savjetnici koji gospodina Obamu savjetuju oko Afganistana trebaju pružiti najbolje savjete predsjedniku, iskreno i privatno.


On je rekao, da će nakon što vrhovni zapovjednik donese odluku Pentagon tu odluku vjerno sljediti i izvršiti koristeći sve svoje mogućnosti.


Predsjednik će se danas u Bijeloj kući sastati sa kongresnim liderima kako bi razgovarao o Afganistanu, a u srijedu i petak sa vojnim i civilnim savjetnicima.

Sekretar Bijele kuće za medije, Robert Gibbs je, takodjer, jučer rekao da predsjednik ne razmatra povlačenje američkih snaga iz Afganistana. On je rekao da se očekuje da gospodin Obama odluku o tome kako nastaviti u Afgnistanu donese nakon najvaljenog susreta sa visokim vojnim i civilnim liderima.


Viši vojni zapovjednici su preporučili nastavak kontra-pobunjeničkog pristupa, fokusirajući se na operacije na zemlji koje zahtijevaju više američkih vojnika.

Ministar Gates je iznoseći svoje gledište izrazio oprez u pogledu prevelikog oslanjanja na zračne snage i moć visoke tehnologije, što bi prema nekim zvaničnicima trebalo više koristiti u Afganistanu, umjesto dodatnih američki i NATO vojnika. Gospodin Gates je rekao da su sadašnji i bivši zapovjednici u Afganistanu ograničili ofanzivne zračne napade kako bi smanjili broj žrtava, posebno medju civilima.

XS
SM
MD
LG