Linkovi

George Friedman predviđa kako će izgledati svijet za 100 godina


Jedan od najvećih izazova kojemu cijeli svijet pokušava naći riješenje jeste prehranjivanje rastuće svjetske populacije.

Ali u sljedećim desetljećima, Greg Friedman vjeruje da će ovi izazovi biti potisnuti izazovom opadajućeg nataliteta povezanim sa starenjem najvećeg dijela trenutne populacije.

"S jedne strane, svi pričaju o naglom rastu populacije, ali s druge strane svi su upoznati sa starenjem trenutne populacije. Osim što je društvo dobrano osijedilo, tu su i smrti već sijedog dijela populacije, te činjenica da će mnoge zemlje, kao što su Njemačka i Rusija, imati populaciju za 25 do 30% manju"rekao je George Friedman.

Friedman tvrdi da će industrijske nacije s opadajućom populacijom trebati imigrante iz manje razvijenih zemalja da odrađuju njihove poslove.

"Kada budu imali manjak radne snage, neko će morati doći u te razvijene zemlje kako bi odradio posao za koji drugi nisu sposobni. To će nas dovesti do natjecanja za imigrante."

Ne tako brzo, kažu zagovornici programa za usporavanje rasta populacije.

Jedna od onih koji su sumnjičavi prema Friedmanovim predviđanjima je Elizabeth Leahy Madsen, suradnica u istraživanjima Population Action International-a.

"Predviđanja o stanju broja populacije u budućnosti rađena pri Ujedinjenim narodima, polaze od pretpostavke da će se sve stope nataliteta spojiti u jednu, prilično malu stopu. Međutim, trenutni trendovi u razvijenim kao i nerazvijenim regijama ne pokazuju znakove da je približavanje započelo."

Drugim riječima, ona smatra da se smanjenje populacije o kojemu gospodin Friedman piše, neće dogoditi bez velikih napora da se promovira kontrola rađanja.

George Friedman ne daje protuargumente na teoriju gospođe Madsen. On jednostavno kaže da će problem biti riješen u ovom stoljeću.

A kada je riječ o klimatskim promjenama, što je po njemu veoma realan problem, on vidi budućnost čiste energije priskrbljene velikim solarnim panelima u orbiti blizu Zemlje.

"U svemiru ima jako puno mjesta za postavljanje solarnih sakupljača energije, međutim jedini problem je prebacivanje te energije ka Zemlji, a za to postoje dva načina, jedan je pomoću kablova, a drugi pomoću mikrovalnog zračenja. "

Njegova knjiga također sadrži brojna iznenađujuća politička predviđanja.

On tvrdi da će Poljska i Turska, postati velikim silama i da će do kraja ovoga stoljeća Meksiko postati izazov Sjedinjenim državama za dominaciju na sjevernoameričkom kontinentu.

"Ovo je velika snaga. Prvi su susjedi, sa 100 milijuna stanovnika, a imaju problem sa SAD-om, i SAD ima problem s njima. Veoma je teško moguće zamisliti evoluciju u kojoj se Meksiko povlači ili u kojoj njegova snaga ne predstavlja izazov Sjedinjenim državama."

On kaže da će američka iziritiranost iliegalnim imigrantima, te krijumčarenjem droga, i meksička ljutnja zbog američke dominacije narasti, premda dvije zemlje imaju jake trgovinske veze.

Friedman predviđa da će se Sjedinjene Države suočiti sa ozbiljnim izazovima u sljedećem ili drugom desetljeću, ali nijedna rastuća snaga, čak ni Kina neće ih istisnuti s vodećeg mjesta.

"Kada razmislite o srži svega, nemoguće je zamisliti da će druga zemlja preteći Sjedinjene Države u vremenskom okviru jednog stoljeća. "

George Friedman i sam prvi priznaje da nema kristalnu kuglu i da bi mogao biti u krivu kako bi se budućnost mogla razvijati, ali navodi da bi finalna presuda mogla doći samo do onih koji će biti živi 100 godina od danas.

XS
SM
MD
LG