Linkovi

SAD: Samoodrživa farma na nekadašnjem šlepu


Efekti globalnog pregrijavanja mnogima su izvor zabrinutosti. Ovdje u Sjedinjenim Državama najviše brinu da će velika priobalna područja biti izgubljena ukoliko nivo okeana poraste. Jedna žena iz New Yorka, medjutim, tvrdi da je pronašla jedno moguće rješenje. Ona ga naziva Vodena platforma, a radi se o samoodrživom šlepu.

Poznata je kao Vodena platforma, a ustvari je neka vrsta farme na moru. Nalazi se na šlepu usidrenom uz Staten Island, jedno od 5 njujorških predgradja. Fotograf Mary Mattingly dizajnirala ga je kao dom i radno mjesto za 5 osoba. Na šlepu oni čak proizvode hranu za svoje potrebe:

- Ovih dana jedemo mnogo pečenih zelenih paradajza. A imamo i krastavce, krompir, tikve, mnogo salate i kelj, objašnjava Mary.

Povrće se ovdje uzgaja hidroponički, u vodi sa mineralima, bez zemlje.

- Ova stabljika bi, kako se očekuje, trebalo da izrodi 50 plodova paradajza, pa ćemo vidjeti, dodaje ona.

Na palubi su i kokoške, ali ne da bi bile pojedene nego zbog jaja koja izlegu. One snesu oko 4 jajeta dnevno. Vodena platforma ima malu kuhinju, sa sudoperom i frižiderom. Tu su i 4 kabine za spavanje, načinjene od ostataka drveta. Papir kojim su obložili zidove dio je kulisa sa snimanja sapunske opere. Sve što je izgradjeno na palubi, donirano je ili reciklirano.

- Ovo je od paleta za pakovanje umjetnina. Zapakuju slike, jednom upotrebe i bace, a mi smo ih ponovo upotrebili. Čak je fotelja napravljena od recikliranog materijala. Lijepa je i super za odmor u vrele dane, kaže .

Ova zajednica vodu uglavno dobija od kiše, sistem pumpi ih razvodi.. Energija za te pumpe dolazi iz solarnih panela. Ako se to pokvari, baterije se mogu napuniti i vožnjom stajaćeg bicikla

Niko ne zna koliko dugo bi ljudi mogli da žive ovdje. Posjetioci, medjutim, kažu da žele da probaju…i da bi ovo mogao biti interesantan način života. Dobro bi bilo probati…Sam šlep je najskuplji dio cijelog projekta. Medjutim, najamninu su, kao svoj doprinos, platile javne i privatne ekološke grupe koje brinu o okolišu.

XS
SM
MD
LG